Rožmitálští si přejí mít oslavy na nádvoří

25.01.2005 17:45

25.1.2005    Příbramský deník    

 

Letos si město připomene řadu historických událostí. Rožmitál oslaví 775 let svého trvání a před 540 lety se Jaroslav Lev vypravil na cestu z Čech až na konec světa. Rožmitálští se nemohou dočkat, až se oslavy uskuteční v nádvoří zámku.

Rožmitál - Loni na sklonku léta slibovala společnost Trinity Coop vlastnící zámek, zpřístupnění nádvoří pro vystoupení hudebníků nebo šermířů. Bohužel, nic podobného se nestalo.

Turisté, kteří přijíždějí do Rožmitálu, jsou překvapeni krásnou a výraznou dominantou zámku, ale pak zklamaně hledí na zavřené brány.

Město plánuje na červen tradiční slavnosti, které připomenou 540 výročí slavné cesty do světa, na kterou se vydal Jaroslav Lev z Rožmitálu se svojí družinou. Rožmitálští se roky těší na to, kdy se program doprovázející oslavy odehraje na nádvoří.

"Zrovna v těchto dnech se chystáme domluvit s někým ze společnosti, zda bude možné zpřístupnit při oslavách věž a nádvoří," uvedla Hana Křepelková z kulturního klubu. Organizátoři akce podobně jako její návštěvníci by jistě uvítali, kdyby se to povedlo.

"Oslavy vypuknou v dopoledních hodinách jarmarkem. Odpoledne budou pokračovat připomínkou historických událostí, kdy královna Johanka vypravuje svého bratra na cestu. Připravujeme mimo jiné šermířské vystoupení a také program plný her pro děti. Hezkou tečku za oslavami by mohla udělat veselice za svitu loučí a lampionů, která může být na nádvoří," upřesnila Křepelková.

Jednatel společnosti Trinity Coop Pavel Havlas před časem řekl, že nic nebrání tomu, aby se věž i nádvoří alespoň při podobných událostech zpřístupnily. Bohužel, loni se to nepodařilo. Přesto Pavel Havlas už dávno upozornil, že zámek má do budoucna především sloužit veřejnosti a časem bude přístupný ve větším rozsahu. Dokonce naznačil, že v Gryspekově paláci může být expozice mapující cestu Lva z Rožmitálu. Na otázku, proč společnost nepokračuje v opravách zámku, odpověděl už loni Havlas: "Jako noví majitelé máme tříletou blokaci na veškeré státní dotace a granty. V roce 2005 už můžeme žádat o příspěvek."

Na neutěšený stav zámku a jeho bezprostředního okolí upozorňuje nájemkyně Zámecké restaurace Marie Fabingerová. "Měli jsme s panem Havlasem několik schůzek ohledně zámku. Hovořili jsme o tom, že je škoda, když se dosud nepodařilo alespoň zpřístupnit věž a nádvoří. Sami jsme nechali vyčistit okolí zámku, aby už jen letmý pohled nebyl tak hrůzný. Dokonce se ozvali místní, kteří jsou ochotní pomoci s úklidem okolí zámku," řekla Fabingerová, která musí neustále vysvětlovat hostům, že zámek je nepřístupný.

Rožmitálský zámek  

V roce 1998 získalo od města zámek Arcibiskupství pražské sepsáním darovací smlouvy.

V roce 2001 arcibiskupství převádí objekt na společnost Trinity Coop, kterou založilo se zahraničním partnerem. Církev vložila do společnosti majetek v hodnotě 6 milionů korun, což byl soudní odhad zámku. Církev vlastní dvacetiprocentní podíl ve společnosti, zbývajících 80 procent má Američan Roderick Marshall.



 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode