Rožmitálu stále vévodí troska

24.11.2005 17:50

24.11.2005    Příbramský deník

 

Zámek by mohl být jednou z nejvýznamnějších turistických atrakcí regionu

Rožmitálský zámek je už desítky let v havarijním stavu. Ani současný majitel prý nedokáže sám rekonstrukci financovat.

Rožmitál - Přes sedm století vévodil rožmitálskému údolí zámek. Za tu dobu prožil mnoho proměn, až se z něho stala chátrající troska.

Ještě do konce 70. let minulého století sloužil jako budova lesní správy. Ta tu zřídila i byty pro své zaměstnance. Po jejím vystěhování nastrkal stát spoustu peněz do oprav. Bohužel, nikdy se památku nepodařilo zcela opravit. Ještě v době, kdy byl objekt majetkem města, rekonstruovala se hlavní věž.

Město darovalo zámek církvi

V roce 1998 však město podepsalo darovací smlouvu s Arcibiskupstvím pražským. To pak převedlo zámek na společnost Trinity Coop. Radní i místní obyvatelé však poukazují na to, že společnost pro záchranu památky příliš mnoho neudělala. Vybudovala pouze byt správce, všechny ostatní záchranné práce skončily v různém stadiu nedokončených oprav.

Jednatele společnosti Trinity Coop Pavla Havlase jsme se zeptali, proč je rekonstrukce tak pomalá. "Jako noví majitelé jsme nemohli čerpat státní dotace. První možnost jsme měli v loňském roce. Ale neuspěli jsme. Za ty roky jsme vypadli z Programu záchrany architektonického dědictví. Letos jsme o dotaci znovu požádali," vysvětlil Havlas. Přesto prý společnost už zadala výrobu oken, která v příštím roce budou osazena v malém paláci do nádvoří, ale i z pohledu od města.

Jedny z posledních záchranných prací byly provedeny ve velkém paláci. Havlas slibuje, že v příštím roce se pustí i do opravy podlahy paláce. Jenže do zámku zatéká střechou a devastace památky tak pokračuje dál. Společnost údajně na příští rok plánuje i výměnu střešní krytiny na hospodářské budově a pivovaru. Při poslední opravě střechy byla pálená krytina nahrazena šindelem. "To byl nešťastný nápad. Na střechu použijeme klasické bobrovky, které tam byly v devatenáctém století," upřesnil Havlas.

O prohlídku byl nevídaný zájem

Zámek si v září přišlo prohlédnout několik stovek lidí, když správce umožnil přístup veřejnosti do části zámku. "Zájem byl obrovský, ale lidé se chtěli podívat na místa, kam není možné je z bezpečnostního hlediska pustit. Zpřístupnění se poněkud obrátilo proti nám," míní Havlas. S tím nelze než souhlasit. Lidé, kteří znají zámek zvenčí, museli být zděšení, když vstoupili jen na nádvoří.

"Byl jsem v zámku při prohlídce v září i při červnových oslavách. Nějaké snahy o opravu tady vidět jsou, ale jde to příliš pomalu. Přitom by byl zámek bezpochyby obrovským přínosem pro turistický ruch regionu a tím pádem význačným přínosem pro celé město i okolí," řekl nám Miloslav Maroušek z Rožmitálu, který je zároveň předsedou místních turistů. Ti pořádájí celostátní pochody, na které sem přijíždějí turisté z celé republiky. "Rádi si pak prohlédnou město, kde žila i česká královna Johanka. Ptají se na místní zámek. Bohužel, když jim řekneme, že je uzavřený, jsou z toho poněkud zklamaní a nechápou, jak může být význačná památka v takovém stavu," doplnil Maroušek.

Památka by potřebovala ročně sedm milionů korun

Na příliš pomalý postup oprav reaguje Pavel Havlas: "Potřebovali bychom zhruba 6 až 7 milionů korun ročně. Naše společnost je však schopná investovat do rekonstrukce za rok dva, maximálně tři miliony. Musíme doufat, že uspějeme s žádostí o státní dotace," uzavřel Havlas. Zároveň slibuje, že je ochoten pro podobné akce, jaké město pořádá v červnu, znovu zpřístupnit část zámku veřejnosti.

Společnost Trinity Coop vznikla za účelem spravování a oprav rožmitálského zámku. Pražské arcibiskupství vlastní dvacetiprocentní podíl, majoritním vlastníkem se zbývajícím podílem je Američan Roderick Marshall.

Popisek k fotografii: Na návštěvníky Rožmitálu čeká překvapení v podobě zavřené zámecké brány.


 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode