Rybova monografie je už na světě

15.11.2015 04:59

Od listopadu je v Rožmitále k dostání nová výpravná monografie Jakuba Jana Ryby, kterou v jubilejním Rybově roce vydala za finančního přispění města a Středočeského kraje Společnost Jakuba Jana Ryby. Autorka knihy Mgr. Iva Hoyerová, která je tajemnicí společnosti, celý tvůrčí život propaguje Rybovo dílo i osvětluje jeho osudy a je v současné době patrně jeho největším životopiscem a zároveň badatelem.

Kniha je psána srozumitelným jazykem a bohatě využívá citací z dobových pramenů. Pestrost stránek, na nichž je rozčleněný text doprovázen stovkami fotografií dokumentů, přispívá k tomu, že kniha je čtivá i pro dnešního uspěchaného čtenáře. Navíc zasazuje Rybovu životní pouť do politických a ekonomických souvislostí tehdejší rakouské monarchie a Evropy.

Tím, že autorka často nechává promlouvat samotného Rybu v úryvcích z jeho životopisu, nechává na čtenáři, aby si o něm udělal úsudek sám. Rožmitálský skladatel a především učitel se tu například představuje jako člověk, který nebyl ani příliš skromný, ani – jak je dnes moderní říkat – asertivní. Ostatně u géniů, kteří jsou přesvědčeni o své pravdě a snaží se ji za každou cenu prosadit, to bývá dost časté.

Ryba ale zůstal v paměti národa především jako komponista, jenž složil na 1 500 skladeb, jichž se však drtivá většina nedochovala. I kdyby se ztratily ve víru dějin všechny a zůstala jediná -  Česká mše vánoční Hej, mistře, měl by Jakub Jan Ryba stejně zajištěnu věčnou slávu. A přiznejme si: Rožmitál zajištěnu náklonnost turistů a zájem médií.

Kromě autorky si za monografii zaslouží pochvalu rovněž Ing. Zuzana Foffová za nápadité výtvarné zpracování, Petr Polák za krásné a objevné fotografie a příbramská tiskárna PBtisk za bezvadné řemeslné zpracování. Do reprezentativní barevné třistastránkové knihy je vloženo zajímavě pojaté DVD se stručným výtahem.

Mezi dosavadními knihami (na snímku je pouze zlomek) se nová barevná monografie vskutku vyjímá

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode