Rybova mše slaví úspěch v Japonsku

22.12.2022 00:10

Velké, ale zároveň milé překvapení čekalo na předsedu Společnosti Jakuba Jana Ryby Huberta Hoyera, když na podzim v roce 2017 končil ukázku z Rybova díla v kostele ve Starém Rožmitále. 

Mezi dvaceti turisty, kteří napjatě naslouchali Rybově hudbě, se náhle objevil Noritaro Dei, japonský tenor a velký ctitel a propagátor české hudby a Rybových skladeb v Japonsku.

Kdysi se už s Hubertem Hoyerem setkal. Studoval totiž v Olomouci a Rybovu Českou mši vánoční viděl v televizi. Natolik ho uchvátila, že začal navštěvovat její živá provedení. A když zjistil, že se Jakub Jan Ryba narodil ve stejný den (26. října) jako on, propadl mu úplně. Naučil se dobře česky a za manželku si vzal dívku, jež studovala na konzervatoři v Praze a shodou okolností se narodila ve stejný den jako malíř Alfons Mucha. Úzký a intenzivní vztah k české hudbě a k Čechám byl zpečetěn.

Noritaro Dei sice za dob svých studií už v Rožmitále byl a znal i pořad z japonské televize, v němž o Rybovi vyprávěl právě Hubert Hoyer. Při jeho nečekané návštěvě ve Starém Rožmitále však poprvé stanul v kostele, v němž Jakub Jan Ryba působil jako regenschori a kde patrně poprvé zaznělo i jeho nejslavnější dílo. Z kůru se rozhlížel po kostele a v duchu si představoval atmosféru při mši, která tady pravidelně zaznívá na Štědrý večer.

Přestože Rybova Česká mše vánoční má strukturu klasické latinské mše, neodehrává se v Betlémě, ale někde, v sněhem pokryté krajině ve středních Čechách. Jak napsal japonský server, lidový charakter a jednoduchost, to jsou právě rysy, které už přes dvě století oslovují posluchače na celé zeměkouli.

Už rok před svou návštěvou kostela Povýšení sv. Kříže se Noritaro Dei rozhodl uvést Rybovu mši v Japonsku poprvé naživo. Přesně 220 let od jejího vzniku.

Dal se dohromady s předsedkyní Japonsko-české společnosti přátelství Muratou a houslistkou Yamazakou, které nějaký čas žily v České republice a od té doby propagovaly českou hudbu. Organizace se ujal tokijský Dům umělců a celou událost zastřešilo České centrum.

V neděli 18. prosince 2016 zazněly v katolickém kostele Senzoku v Tokiu poprvé tóny České mše vánoční v Japonsku. Připravených 250 míst nestačilo, a tak, přestože vstupenka stála v přepočtu našich 400 korun, přidávala se další sedadla. Mezi zpěváky, které doprovázel komorní orchestr a pěvecký sbor, byl samozřejmě i tenor Noritaro Dei.

„Rybova mše v Tokiu skončila velkým úspěchem. Bylo to fantastické, kostel byl plný, a i když skladba není dosud v Japonsku tak známá, atmosféra byla strhující a mši jsme si všichni zamilovali“, řekla hned po koncertu předsedkyně Japonsko-české společnosti přátelství Yukiko Murata.

„Zkoušky začaly v říjnu a podle vyjádření interpretů nebyla největším oříškem orchestrální část mše, ale její text. Přestože skladba byla přeložena do řady jazyků včetně němčiny či angličtiny, japonští umělci se rozhodli, že ji publiku představí v originální, tedy české verzi. V pěveckém sboru byly především vysokoškolačky, které obtížný cizí jazyk zvládly velice rychle“, dodala paní Murata.

Česká vánoční mše Hej, mistře od té doby zaznívá v Tokiu každý rok.

Podívejte se v reportáži České televize jak se japonští umělci na provedení Rybovy skladby připravovaly v roce 2019.

Plakát prvního provedení České mše vánoční Hej, mistře v Japonsku v roce 2016

Japonský tenor Noritaro Dei

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode