Rybův rok vyvrcholí koncertem ve starorožmitálském kostele

16.09.2015 06:44

20. září 2015 v 16 hodin vyvrcholí slavnosti Rybova roku v Rožmitále koncertem dvou jeho přes 200 let nehraných, ale za jeho života slavných mší ve staroměstském kostele Povýšení sv. Kříže. Tyto pozoruhodné kompozice zazní v neděli na místě, pro něž vznikly a kde byly poprvé uvedeny, v podání komorního orchestru a pěveckého sboru Regnis z Liberce pod uměleckým vedením Kristýny Stoklasové..

Říkáte si, proč zrovna zpěváci a hudebníci z Liberce? Inu, je v tom určitá symbolika, neboť  Rybova Missa solemnis in Dis (Slavnostní mše Es dur) z roku 1797 byla o dva roky později hrána v Liberci, ale pod jménem Josefa Haydna!

Jak říkají dobové záznamy, byla zde „vyslechnuta s úžasem“ a Rybův přítel Hynek Gartner, kupecký sluha z Březnice, který byl v té době obchodně v Liberci, mši poznal a tamní kulturní veřejnosti odhalil jejího pravého autora. Napsal hned také Rybovi, co se v Liberci přihodilo. Liberecký regenschori poté napsal Rybovi do Rožmitálu obdivný dopis a ten na základě kladného ohlasu poslal do Liberce svoji další mši Missa solemnis in C pro Festo Exaltationis S. Crucis (Slavnostní mši C dur k svátku Povýšení sv. Kříže). Tuto skladbu zkomponoval autor v roce 1799 k poutní slavnosti starorožmitálského kostela, která letos připadá právě na neděli 20. srpna.

Varhany v kostele Povýšení svatého Kříže ve Starém Rožmitále

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode