Schůze se mají dělat doma

18.12.2017 05:32

Předminulou sobotu pořádali starorožmitálští hasiči valnou hromadu v hospodě U splavu na plácku. A to bylo asi dobře, neboť domácí podnikatelé se přeci mají podporovat.

Tuhle zásadu ostatně ctili už naši předci. Například před 80 lety na hasičské členské schůzi 18. prosince se na toto téma rozvinula pořádná debata. A výsledek? Posuďte sami ze zápisu, který se nám z onoho roku 1937 dochoval:

„Sbor dobrovolných hasičů je jako spolek nepolitický od občanů dosti podporován, též od šenkýřů, a je na nás vejíti jim pokud možno vstříc. Z hostinských a majitelů hostinců jsou také někteří členy sboru, proto je na nás je též podpořiti, mnoho toho nebude a přec z dobré vůle mnoho. Usneseno, by se větší schůze a valné hromady odbývaly střídavě u hostinských v naší obci. Též zábavy pořádati střídavě.“

Samozřejmě srovnávat rok 2017 s rokem 1937 nejde, neboť dnes máme ve Starém Rožmitále jedinou hospodu U splavu. A v roce 1937? To jich bylo v obci otevřeno rovných pět! Hotel v Luhu a U Petráňů, U Stupků, U Vonášků a Na Letnej ve Vsi. Nelze se pak divit, že hasiči chtěli všem hostinským vyjít vstříc, zvláště když byli jejich členy.

Hospoda U Vonášků v Rybově ulici se v 60. letech změnila na prodejnu Jednoty

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode