Smrky napadené kůrovcem nahradili u Kemmlera jedlemi a listnáči

02.06.2021 07:46

Vzrostlé smrky byly po mnoho let výrazným prvkem areálu firmy Kemmler Electronic a tvořily jeho přirozené ohraničení v prostorech vedle skladu materiálu. Zdálo se, že se na tom nic nemůže změnit. Ale - jak lidová moudrost praví: Kůrovec nechodí po horách, ale po stromech - a tak dostal chuť i na řadu smrků ve Starém Rožmitále. Na dřevinách bylo postupně možné vidět všechna stádia napadení lýkožroutem smrkovým a zmar stromů.

Jedinou možností, jak zamezit jeho dalšímu šíření do okolí, byl razantní zákrok, tedy pokácení všech napadených smrků, spálení větví a odklizení kmenů s oloupanou kůrou. Tato neradostná událost měla nakonec šťastný konec.

Ve spolupráci se sousedy z Cvokařské ulice zasadili zaměstnanci Kemmlera v areálu firmy místo 18 pokácených nemocných smrků celkem 155 nových stromečků – převážně jedlí, ale i listnáčů. Všechny nové stromky byly vybrány s ohledem na měnící se klimatické podmínky a prostředí pro jejich růst. Snad i proto všechny úspěšně rostou.

Už teď se lze těšit na nový výrazný prvek v krajině, který za několik roků ve Starém Rožmitále vzrostlé jehličnany spolu s památnou lípou vysazenou v roce 2018 k 100. výročí vzniku Československé republiky společně vytvoří.

Foto: Kemmler Electronic

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode