Smutné čtení o zámku

06.02.2013 10:47

Dnešní (6. února 2013) Příbramský deník přináší smutné a zároveň poučné čtení o vývoji kolem zámku v Rožmitále pod Třemšínem.

Na našem webu jsme už dříve zveřejnili domněnku, že Arcibiskupství pražské z firmy Trinity Coop, která zámek vlastní, potichu vycouvalo. Domněnka se nyní stala skutečností, když vedoucí správy arcibiskupského majetku Karel Štícha Příbramskému deníku řekl, že „Arcibiskupství pražské není vlastníkem zámku a nemá žádný obchodní podíl ve firmách, které ho vlastní.“ Z tohoto důvodu už se také k zámku nevyjadřuje. A basta!

Co k tomu dodat:

1. Starosta města Ing. Josef Vondrášek chce majitele zámku sice kontaktovat, ale nejdříve je musí najít. Víme ale, jak dřívější pokusy dopadly.

2. Napadlo vůbec rožmitálské radní, když zámek v roce 1998 darovali Arcibiskupství pražskému, že by mohl takhle skončit?

3. Rožmitálský zámek byl a je dominantou města. Jeho alespoň nejnutnější opravou a otevřením pro veřejnost by město výrazně ožilo, přilákali by se sem návštěvníci. Restaurace, obchody, hotel, penziony, prostě celá oblast služeb by přestala skomírat. Povznesení městečka, vlastně pomoc bližním, však pana Marshalla, ani paní Z. Mruškovičovou patrně ani trochu nezajímá.

4. Je toto příklad, jak bude církev nakládat s nemovitostmi vrácenými na základě zákona o církevních restitucích?



 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode