Sochy, které už nejsou, kde kdysi bývaly

18.06.2020 03:59

Na dnešek jsme slíbili odtajnění soch, které kdysi bývaly v Rožmitále p. Tř. ve veřejném prostoru, ale z různých důvodů už na očích veřejnosti nejsou. Takže:

Před týdnem jsme Vás seznámili s terakotovou sochou sv. Jana Nepomuckého, která stávala v Palackého ulici a jež je nyní, zrestaurovaná, umístěna v Podbrdském muzeu.

Stejný osud stihl i dřevěnou sochu sv. Anny, která bývala v barokní kapličce u vchodu do zámku. Její torzo je rovněž uchováno v muzeu.

Třetí, nám známá socha, bývala umístěna u obchodního domu Třemšín před drogerií a železářstvím. Plastika s motivem dívky k Mezinárodnímu roku dítěte, kterou vytvořil sochař Jaroslav Vacek (1923 – 2012), byla instalována na konci roku 1979. Byla součástí fontánky či vlastně pítka, ale voda dost zapáchala. Radnice tedy nechala kolem ní vysázet keře, které fontánu včetně sochy zcela zakryly.

Při demolici obchodního domu v loňském roce byla socha zatím umístěna v areálu firmy Timbeply, která je investorem nového multifunkčního objektu, jenž vyroste v roce 2021 na stejném místě.

A ještě pro pořádek. Jedna čtenářka nás upozornila na umělecká dílka ze dřeva před vchodem Domova pro seniory. Tak to už snad bude, pokud jde o plastiky či sochy v Rožmitále, všechno.

Opravená kaplička sv. Anny před zámkem ...

... a sv. Anna v Podbrdském muzeu

Původní instalace sošky děvčátka před obchodním domem Třemšín (výřezy z pohlednic) ...

... a její současné umístění

Pro pořádek: dřevěné artefakty před Domovem seniorů

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode