Socialistický závazek a peripetie kulturního domu

03.11.2017 05:58

Co to byl socialistický závazek, to už dneska mladí pomalu ani netuší. I dnes se však k leččemuž zavazují, ale politicky to nikdo z nich určitě nebere. Tenkrát to ale bylo jináč.

Podívejme se například na socialistický závazek, který si dal Rožmitál pod Třemšínem před 30 lety v roce 1987. Nutno ještě podotknout – jak to bylo tenkrát normální a vyžadované - závazek byl uzavřen na počest 70. výročí VŘSR (Velké říjnové socialistické revoluce).

A k čemu se město zavázalo například v naší obci?

„V jarním období bude provedena demolice objektu pohostinství ve Starém Rožmitále a ve 2. pololetí zahájíme výstavbu nového objektu, ve kterém bude kromě pohostinství umístěna i prodejna Jednoty. Rozpočtové náklady této akce jsou 3 326 000 Kčs.“ Na vysvětlenou: Jednalo se tehdy o rozsáhlou a moderní výstavbu restaurace, která byla součástí kulturního domu postaveného v roce 1972.

A když už jsme u závazků a kulturáku, podívejme se ještě na socialistický závazek města o rok později: „Základní akcí investiční výstavby v akci Z je výstavba objektu ZVS (= závodu veřejného stravování – jinými slovy restaurace) a prodejny (Jednoty) ve Starém Rožmitále. Akce byla zahájena v závěru minulého roku, kdy bylo prostavěno 200 tisíc Kčs, především na zařízení staveniště, nákup materiálu a zemní práce.“

A ještě pár slov nakonec: V září 1990 zahájila nová restaurace a prodejna provoz. Přesně o rok později dostali bratři Petráňové celý velký objekt včetně společenského sálu podle zákona o zmírnění následků majetkových křivd v restituci.

Takhle dříve vypadal hostinec u Petráňů ...

... a takhle byl vrácen potomkům majitele. Podle vyjádření odborníků, dnes už by to - po vychladnutí revolučních vášní - nebylo možné.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode