Správce meteorologické stanice hodnotí počasí v roce 2018

22.01.2019 02:07

Správce meteorologické stanice v Rožmitále pod Třemšínem Hubert Hoyer vydal na webu města hodnotící zprávu o počasí v minulém roce, z níž vyjímáme:

Tento rok byl jako celek vůbec nejteplejším rokem v historii měření teplot v našem městě od roku 1912. O výjimečnosti roku 2018 vypovídá zjištění, že se jednalo i o nejteplejší rok v celé historii měření teplot v pražském Klementinu (od roku 1750!). Na druhé straně se jednalo o velmi suchý rok, kdy se sucho projevovalo hlavně v létě a na podzim.

Velkou zvláštností byl i nejteplejší duben v celé historii rožmitálských měření teploty! Kromě února a března byly všechny měsíce většinou výrazně teplotně nadnormální. Léto bylo druhé nejteplejší s průměrem 18,8°C (po roce 2003) a tzv. teplý půlrok, což je období od dubna do září byl vůbec nejteplejší s průměrem teploty 16,2°C!

I přes velké sucho jsme zažili v září a na začátku října intenzivní růst zdravých hub v okolních lesích, a to hlavně v oblasti třemšínských Brd. Ovocné stromy velmi bohatě rozkvetly prakticky současně již koncem dubna a úroda ovoce všeho druhu byla mimořádná i přes mnohdy až zhoubné sucho. Pravou zimu jsme zažívali jen v únoru.

Relativně (tj. měřeno velikostí odchylky od normálu) byl nejteplejším měsícem leden (odchylka s nejvyšší hodnotou +5,3ºC). Absolutně nejteplejším měsícem byl ovšem srpen, když jeho průměr teploty o hodnotě 20,0 ºC je ze všech měsíců nejvyšší.

Ilustrační snímek

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode