Stará voltušská bude úplně nová

14.03.2023 17:22

Dvoukilometrový úsek Svatojakubské cesty (Všerubské) nad Starým Rožmitálem ve směru z Rožmitálu přes Voltuš do Hutí, známé jako Starovoltušská cesta, se promění na alej osázenou především ovocnými stromy.

Nepůvodní náletové lesní dřeviny podél cesty budou z větší části odstraněny a stromová alej získá původní ráz, informuje dnes web města.

„Bude zde vysázeno 71 jabloní, 37 hrušní a 13 třešní. Těmto vysokokmenným stromům, které budou při výsadbě měřit 1,8 metru, ustoupí šestadvacet silných náletových dřevin, jejichž kácení podléhá povolení a vykáceno bude zhruba dalších devadesát stromů a křovin, u nichž se povolení nevyžaduje. Některé z těchto stromů už byly nebezpečné především při velkých větrech, část byla napadena dřevokaznou houbou. Část náletových dřevin, které na území zůstanou, bude v následujících letech postupně nahrazena při přirozeném dožití.“ upřesňuje místostarosta JUDr. Josef Kaiser.

S dokončením revitalizace stromové aleje se počítá během května letošního roku. Finanční náklady dosahují zhruba dvou set tisíc korun a město se pokusí část prostředků pokrýt dotací. Úpravu a vykácení provedou technické služby a následnou výsadbu zajistí členové rožmitálského mysliveckého spolku. Projekt povolil odbor výstavby a životního prostředí MÚ v Rožmitále pod Třemšínem a byl odsouhlasen vlastníky pozemků.

Část cesty mezi Rožmitálem a Voltuší

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode