Starorožmitálské patálie

12.05.2021 00:01

V minulosti řešil občanský výbor (dnes se mu říká osadní výbor) ve Starém Rožmitále nejen věci vážné, ale mnohdy i nevážné. A tak si můžeme třeba přečíst v zápisech z roku 1966, že na schůzi, která se musela konat v hospodě Na Plzeňce, neboť u Petráňů byl příšerný zápach od vedle ustájených krav, výbor projednával i tyto přestupky:

Někdo vypustil téměř všechnu vodu z rybníka, v němž mělo Státní rybářství plůdek a stejný nebo jiný někdo ucpal u včelstev státního statku všechna česna, takže by se včely udusily. A takových lotrovin prý bylo víc.

Řešil se i problém, kde mohou občané sehnat vápno, aby si mohli obílit domky. Byl to tenkrát totiž problém: Komunální služby města, ač vápno měly, jej nesměly podle směrnice prodávat občanům, ale jen předisponovat místnímu národnímu výboru. Od něj pak už občané vápno koupit mohli.

A ještě se vraťme k hospodě u Petráňů, kde před padesáti lety vládlo Lidové spotřební družstvo (LSD) Jednota. Hygiena totiž na konci roku hospodu zavřela a občanský výbor podporovaný starorožmitálskými občany podal na národní výbor ve městě důraznou stížnost, že se uzavřením - jak se tehdy říkalo - pohostinství nelze kde scházet.

Jiná Jednota v této době: Prodejna smíšeného zboží U Vonášků

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode