Starý Rožmitál za velké povodně před 20 lety

10.08.2022 00:10

11. srpna 2002 večer začalo vytrvale pršet, i když zpočátku jen slabě. Spadlo 32,8 litrů srážek na metr čtvereční a vše bylo dovršeno o den později, kdy celodenní vydatný déšť přinesl na každý metr dalších 89 litrů vody. Pršelo až do rána 13. srpna.

Celý srpen byl srážkově mimořádně nadnormální, neboť úhrn srážek o velikosti 199,1 mm činil neuvěřitelných 255 % normálu. Podmáčené lesy, louky a pole nad Starým Rožmitálem nestačily příval vody pojmout, a když o půlnoci povolila hráz Farského rybníka obnoveného v roce 1956, byla zkáza neodvratná. Domy v Luhu, v Ruslandu, Železné ulici a na aleji byly zatopeny, v mnohých se voda dostala dovnitř. Záchranné práce trvaly od desáté hodiny dopolední 12. srpna do čtvrté hodiny ranní 13. srpna. Při povodni naplnili hasiči s vojáky rožmitálské posádky přes 600 pytlů s pískem, ale ani tato hráz rozlití Vlčavy nezabránila. Podzámecký rybník a Kuchynka přetékaly.

Vojáci projížděli celou noc Starý Rožmitál s nákladní Tatrou 815, rozváželi pytle s pískem a evakuovali občany do bezpečí. Naštěstí nikdo nepřišel o život, stal se jen jeden lehký úraz elektrickým proudem Zdeňkovi Sadílkovi při čerpání vody ze zatopeného rodinného domu. Michala Bučko strhl u mostu, přes který voda přetékala, mohutný proud, ale naštěstí se zachytil o zavřená vrata u č.p. 74. Automobil staroměstských hasičů nasál vodu a byl poškozen.

Celkem v Rožmitále pod Třemšínem pomáhalo při povodních 80 vojáků z místní posádky a na 50 hasičů. Škody na majetku města dosáhly 1,5 mil. Kč a občanů přes dva miliony Kč. Celkově voda zaplavila 80 domů a pět chat, z toho 35 objektů ve Starém Rožmitále. Ve více než 30 domech zalila obytnou část. Třicet vojáků pomáhalo ještě další dny občanům s úklidem zatopených domů a zahrad.

Tuto povodeň lze ve Starém Rožmitále srovnat pouze s velkou vodou v roce 1895. Nelze ani domyslet, co by se s Luhem stalo, kdyby stál ještě Vlčavě v cestě do rybníka betonový jez, jenž strašil místní občany 25 let až do roku 1992. Kdo nikdy nepozoroval stoupající vodu, nepochopí, že o tom, zda bude dům zaplaven či ne, rozhoduje každičký centimetr.

Poslední stopy po povodni byly v obci zahlazeny v roce 2004.

Až sem sahala voda v domě č. p. 74, v jehož části je dnes Cvokařské muzeum

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode