Takový byl srpen 1968 v Rožmitále – 7/9

03.08.2018 04:13

„V roce 1968 jsem sloužil jako voják základní služby, již jako druhoročák- mazák v Rožmitále pod Třemšínem u jednotky PVO (protivzdušná obrana), laicky řečeno „u radarů“, vzpomínal před deseti lety v Příbramském deníku František Blažek. Jaro roku 1968 bylo pro nás jako vojáky základní vojenské služby vítané – rozšířil se nám vycházkový okruh mimo Rožmitál i na Březnici, režim v kasárnách nebyl již tak tvrdý, samozřejmě pouze v rámci zachování bojeschopnosti. V onen kritický den 21. srpna nás dozorčí jednotky ráno v půl třetí vzbudil jako při poplachu voláním: „Vstávejte, Rusové nás přepadli!“

Nejprve jsme si mysleli, že je to nějaký nejapný vtip, ale hlas v rozhlase nás velmi rychle vyvedl z omylu a vrátil do tvrdé reality. Velmi rychle se u jednotky objevili velící důstojníci, okamžitě nařídili bojovou pohotovost včetně výdeje zbraní s ostrou municí a bojovou výstrojí. Začali jsme budovat kolem oplocení kasáren (pro ty, co nepamatují Rožmitál té doby, byla kasárna nad městem u bývalého penzionu, ve kterém sídlil štáb, s rybníčkem, později v 80. letech byla nad tímto komplexem vybudována kasárna nová na místě nádherného borového lesa) okopy pro ležící střelce. Z autoparku jsme vytáhli naše čtyři ještěrky (obrněné automobily Praga P-V3S s dvojhlavňovými protiletadlovými kanóny Pldvk-30 ráže 30 mm, které byly určeny k obraně vysílacích středisek) a rozestavili je kolem kasáren.

Do vjezdu jsme postavili pásový tahač Mazur, určený jinak k tahání radarové mobilní soupravy. Okolí kasáren zajistil výzbrojní náčelník několika protitankovými minami. Protože jsme byli spojovací útvar na stupni armády, měli jsme i dosti výkonné vysílací stanice ve dvouvozových soupravách Zil-157 se slušným dosahem. Na žádost okresních orgánů – a teď se mladíci držte, aby to s vámi neseklo – KSČ (Komunistické strany Českoslovernska !) jsme rušili prosovětské rozhlasové vysílání v rámci okresu, a podle zpětných reakcí dosti úspěšně. Rušení jsme praktikovali tak, že jsme si stáhli do přijímače přeštickou „cirkulárku“ – v té době používanou rušičku Svobodné Evropy – a zesílenou posílali do éteru na frekvenci daného vysílače. A očekávali jsme další události s ušima na rádiu.

Pokračování pozítří.

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode