Taky máte příbuzného v Americe? - 2/4

03.11.2023 00:33

Pokračování ze včerejška.

V 80. až 20. letech to byli právě především mladí lidé, kteří houfně odcházeli z našeho chudého a zapomenutého kraje za lepším živobytím do emigrace.

V Rožmitále končily koleje, v celém regionu nebyla jediná státní silnice, větší průmysl se městu velkým obloukem vyhýbal a v brdských lesích možná doopravdy dávaly lišky dobrou noc.

Tristní situace na Rožmitálsku si začátkem dvacátých let několikrát všiml Český deník vycházející v Plzni. Například 7. září 1923 na titulní straně napsal:

„Rožmitálsko prožívá velkou krizi. Usilováno o umístění posádky vojenské, úsilí to nebylo provázeno zdarem. Rovněž tak dopadlo úsilí po oživení opuštěných arcibiskupských železáren. V roce 1922 14. srpna byla zahájena autobusová doprava na trati Mirošov – Rožmitál. Tím dostalo se celému kraji dávno touženého spojení, kterého dosud postrádal, jsa odříznut od celého kraje směrem k Plzni. Spojení toto by povzneslo velice obchodní styk, turistiku, zlevnilo by dopravu se západem a stalo se nezbytnou potřebou celého kraje. Bohužel po 14 dnech musela býti tato slibná doprava zastavena a sice pro špatný stav okresní silnice od Padrti přes Bukovou – Věšín do Rožmitálu. Státní autobusová doprava chce zříditi ještě letos autobusové spojení Příbram – Rožmitál – Horažďovice – Klatovy. Spojení toto má bezesporný veliký význam po každé stránce, obchodní nejvíce. Provedení tohoto záměru však brání nesjízdnost okresní silnice Bohutín – Rožmitál – Hvožďany, kterážto přináleží tak jako ostatní okresní správní komisi v Březnici, jejíž silnice jsou nechávány rozbité, plné výmolů, zářezů apod.

Celý kraj mezi Rožmitálem, Spáleným Poříčím a Mirošovem je beze všeho spojení s okolním krajem a jednotlivé obce mají k nádraží 5 – 6 hodin cesty. Tento nedostatek veškerého spojení má za následek úpadek hospodářský, obchod a průmysl nemůže se povznésti. V kraji rožmitálském jest nezaměstnaných kovo- a dřevodělníků 390, cvokařů 700. Nezaměstnanost trvá již dvě léta“ *)

*) Citace z knihy Cvokaři, str. 63, vydavatelství Baron 2012

Rodokmen pana Johnsona z Rožmitálska (viz předešlý díl seriálu)

Pokračování zítra

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode