Taky máte příbuzného v Americe? - 3/4

04.11.2023 00:38

Pokračování ze včerejška.

Roku 1923 se krizí v západních Čechách zabýval parlament. Poklesem poválečného odbytu výrobků ve všech strojírenských podnicích včetně plzeňské Škodovky až o dvě třetiny, zůstaly na dlažbě tisíce kovodělníků.

23. listopadu upozornil poslanec Pik, že „na Rokycansku, Zbirovsku, Rožmitálsku a Hostomicku krutě řádí bída v řadách asi 1400 cvokařů, kteří již delší dobu nenalézají zaměstnání. Nesnáze západočeského průmyslu jsou zvyšovány nevýhodným položením geografickým. Západočeský průmysl leží na nejzápadnější výspě republiky, kdežto suroviny, železo a koks, jakož i odbytiště leží na východě státu. Vysoké dopravní tarify při dlouhé trati, jež jsou placeny dvakrát, a to při dovozu suroviny a dopravě hotového výrobku zpět, zatěžují cenu výrobků, takže každá soutěž na domácím trhu jest znemožněna, nebo je zaplacena snížením mzdové úrovně dělnictva.“*)

V roce 1928 si na neutěšenou situaci stěžovala arcibiskupskému velkostatku radnice v Rožmitále. Informovala, že „jakž takž vůbec sestaví rozpočet obce, na nějž neblaze účinkuje zánik průmyslu zdejšího a s tím spojené vystěhovalectví“.

*) Citace z knihy Cvokaři, str. 64, vydavatelství Baron 2012

Vystěhovalci s příjmením Kulovaný registrovaní na ostrově Ellis Island u New Yorku. Za jménem je rok příjezdu do USA, poté poslední místo pobytu či místo narození a v posledním sloupci název lodě, na níž připluli

Dokončení zítra.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode