Telefonní budky pomalu končí

10.08.2016 06:30

Patrně zcela bez povšimnutí zůstalo zmizení posledního veřejného telefonního automatu v Rožmitále u nákupního střediska Třemšín. Minulý měsíc pracovníci O2 Czech Republic telefonní přístroj po dohodě s městským úřadem odmontovali a uklidili k tisícům dalších do skladu. Telefonní budky už před lety zmizely i z Drah a ze Starého Rožmitálu.

Překotný rozvoj mobilů vedl k tomu, že veřejné automaty, které jsou dotovány, už musí být podle zákona jen v obcích do 1500 obyvatel nebo tam, kde je špatné pokryté mobilním signálem.

O2 Czech Republic, která hustou síť telefonních budek zdědila po Českém telecomu, je podle zákona povinna ještě držet v celém státě pět a půl tisíce veřejných automatů s tzv. univerzální neboli veřejnou službou, což je necelá polovina oproti roku 2000. Český telekomunikační úřad však ale zvažuje, že po zrušení papírových telefonních seznamů úplně zruší i veřejné telefonní automaty (VTA). To, co tady teď čtete, se ale netýká automatů na komerční bázi, kdy je zcela na poskytovateli služby, zda mu bude nebo nebude vydělávat a poskytovatelem mohou samozřejmě být i jiné firmy než O2 Czech Republic.

Ve Starém Rožmitále už lze jen vzpomínat na telefonní budku, která svítila zářivkovým světlem celou noc, přitahovala můry, jepice a další havěť a když chtěl člověk telefonovat, musel leckdy nejdříve rozhrnout pavučinu. Staroměstské maminky a tátové z ní v dohodnuté časy volali svým dětem do měst, jindy zase děti v smluvený čas volali do budky, která leckdy zvonila i dobrých pár minut, když na domluvené volání rodiče zapomněli. Tenkrát tahle telefonní budka představovala spojení se světem. Holt časy se mění.

Telefonní buzdka ve Starém Rožmitále v Luhu v roce 1996

Hřbitov telefonních budek v Příbrami na Zdaboři

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode