To bylo tenkrát v roce 1891 slávy – 1/4

30.07.2016 07:19

V tomto seriálu si připomeňme, jak se před 125 lety zakládal ve Starém Rožmitále Sbor dobrovolných hasičů. Jak je z následujícího textu, který jsme převzali z knihy 120 let SDH Starý Rožmitál (je stále v prodeji v Drogerii – knihkupectví na rožmitálském náměstí), zřejmé, založení sboru bylo srdeční záležitostí celé obce. Pak ale začaly běžné starosti i běžné potíže každého spolku tak, je známe i později i nyní:

To bylo tenkrát v roce 1891 slávy. Zástupci obce Starý Rožmitál se vydávají s koňským potahem do Prahy na jubilejní zemskou výstavu. Výstava, kterou za pět měsíců navštíví na dva a půl milionu lidí, se koná na nově vybudovaném výstavišti v Královské oboře v Holešovicích.

Starorožmitálští zde hodlají koupit požární stříkačku pro právě zakládaný sbor dobrovolných hasičů. Čeští hasiči jsou na výstavě velmi aktivní a v srpnu zde dokonce pořádají vůbec první sjezd dobrovolného hasičstva.

Na zakoupení stříkačky věnuje jednadvacet starorožmitálských rolníků pětileté úroky, které jim plynuly z kontribučenského peněžního fondu bývalého rožmitálského panství. Úroky činí za pět let 385 zlatých a 75 krejcarů a k této částce přidává páter Linhart Pinter ještě 30 zlatých. 

Do obce vzdálené osmdesát kilometrů od Prahy se tak staroměstští zastupitelé vracejí se zbrusu novou čtyřkolovou ruční stříkačkou z továrny R. A. Smekala z Čech pod Kosířem na Prostějovsku.

Bezprostředním podnětem k založení sboru ve Starém Rožmitále je několik požárů z posledních let, u kterých zasahovali dobrovolní hasiči z Rožmitálu a z Věšína, kde už měli sbory několik roků. V roce 1879 totiž vyhořelo pět stavení v Luhu. V pátek 11. května 1883 opět v Luhu lehlo popelem dalších deset stavení, přičemž v domku č. p. 12 uhořela Josefa Blažková s dcerou i se synem. O pět let později zapálil blesk horní část báně kostelní věže a tři ženy z Bukové, jež se pod věž schovaly, byly popáleny. Rovněž v roce 1888 v obci shořely další čtyři domy. 

Pokračování v pondělí.

Pohlednice z Jubilejní zemské výstavy v roce 1891, na níž zástupci Starého Rožmitálu koupili ruční stříkačku

Starorožmitálská stříkačka z roku 1891 je dnes zapůjčena Podbrdskému muzeu

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode