Tragický srpen pro rožmitálskou čapí rodinku na komíně

14.08.2021 12:05

4. srpna jsme psali o záchraně jednoho ze čtyř čápátek z komína u rožmitálské Normy, které nezvládlo střemhlavý let a skončilo v koupališti. Díky pohotovému zásahu a dece z cvokařského muzea bylo zachráněno a předáno záchranné stanici v Hrachově. Tam mu nasadili kroužek a přiřadili k mladým březnickým čápátkám, která ztratila jednoho z rodičů. A všichni snad odletí do Afriky.

Takže tohle je docela dobrá informace. Ale!

12. srpna v podvečerních hodinách, píše web města, přišla moc smutná zpráva, kdy tragédii v rožmitálské čapí rodině nemohl nikdo zabránit. „Mladý čáp zřejmě dosedl na dráty vysokého napětí u benzinové čerpací stanice MOL a zahynul. Obsluha stanice už jen viděla, jak čáp padá dolů,“ informoval dlouholetý pozorovatel rožmitálských čápů Miloslav Maroušek. Nedalo se už vůbec nic dělat. „Je to moc smutný závěr letošního pobytu čapí rodiny u nás.“  Netušil, že další tragédie na sebe nenechá dlouho čekat.

„Dnes kolem deváté hodiny ranní přišel na stejném místě úplně stejným způsobem o život další rožmitálský mladý čáp. Nemám slov,“ doplnil. Z původně šestičlenné čapí rodiny tedy před odletem zbyli na komíně on, ona a jedno čápátko.

Čapí komín u rožmitálské Normy. Archivní foto  

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode