Troška statistiky o našem současném SDH

12.03.2013 14:55

Čísla bývají sice suchopárná, ale jen do té doby, dokud za nimi nevidíme konkrétní lidi a jejich skutky.

Hasiči ve Starém Rožmitále patří do velké rodiny 342 tisíc dobrovolných hasičů v 7 903 sborech v České republice. Jejich nadřízeným orgánem je 9. okrsek Rožmitál, jenž zahrnuje 16 sborů s téměř tisícovkou členů. Starostou okrsku je Petr Kašpar, velitelem František Polák.  Okrsek podléhá okresnímu sdružení hasičů v Příbrami, které řídí celkem 31 okrsků, přičemž právě náš 9. okrsek má v rámci okresu nejvíce sborů.

V současnosti má náš SDH Starý Rožmitál 93 členů, z nichž je 61 mužů, 16 žen a 16 mladých. V rámci 9. okrsku jsme co do počtu členů na třetím místě společně s SDH Bezděkov.  Nejvíce hasičů (108) má SDH Rožmitál pod Třemšínem a druhý SDH Věšín  (97).

Náš sbor prožíval, aspoň co do počtu členů, nejlepší léta mezi roky 1977 až 1979. To bylo dnešním šedesátníkům kolem 25 let. V roce 1979 měl sbor 115 členů, což bylo nejvíc za celou jeho historii od roku 1891. Tenkrát a ještě řadu let před tím měl SDH Starý Rožmitál více členů než sbor ve městě. Každý čtvrtý obyvatel naší obce byl u hasičů! *)

Náš sbor si vede ale velmi dobře i v dnešní době. Aktivní hasiči jsou připraveni zasáhnout při požárech i živelných katastrofách, na to se ostatně pravidelně cvičí. Máme dobré soutěžní družstvo, které nás reprezentuje na soutěžích nejen v rámci okresu. Po dva roky máme vítěze Běhu hasičů do Svatohorských schodů v Příbrami. Na práci hasičů se připravuje 16 hasičátek. Organizujeme už tradiční červencový Memoriál Aloise Jedličky, Pořádáme v obci železné soboty, plesy, oslavy MDŽ i 1. máje, přátelská posezení, a tak bychom mohli pokračovat. Je toho hodně, co nyní hasiči v obci dělají a všem těm aktivním, kteří přiloží ruku k dílu a po straně pouze nekritizují, patří veliký dík.

Ve Starém Rožmitále se teď o společenský život starají dobrovolní hasiči.

Když už ale také píšeme o malých a mladých hasičích: Ze 16 hasičských sborů v 9. okrsku Rožmitál má mladé hasiče pouze polovina. Nejvíce je jich ve městě (36), pak u nás (16) a v Bezděkově (13). Kupodivu žádný potěr není ve Věšíně, i když po městě má v rámci okrsku tamní sbor nejvíce členů.

Buďme ale upřímní: Ještě před necelým rokem, jsme po mnoho let také neměli žádné mladíky a mladice. Avšak obětavou prací především žen ve výboru a dalších žen – hasiček je nyní hasičské družstvo mladých ve Starém Rožmitálu na světě.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode