V knize Cvokaři našla paní Sauerová svého předka

17.10.2018 06:16

Už kdysi jsme psali o tom, že kniha Cvokaři vyvolává u čtenářů řadu vzpomínek. A když se k tomu přidá genealogie neboli pátrání po rodokmenu, to už je pak čtení této jediné knihy o cvokařském řemesle v rožmitálském údolí úplná detektivka. Vždyť mimo jiné obsahuje seznamy cvokařů od dob Rakouska-Uherska až po 2. světovou válku.

V září si nám o knihu napsala paní Helena Sauerová z Ústí nad Labem: „Moji předci pocházejí z okolí Starého Rožmitálu a u některých jsem také nalezla v matričním zápisu, že se věnovali tomuto řemeslu. Těším se, co zajímavého se z knihy dozvím a samozřejmě jsem zvědavá, jestli v ní také bude zmíněno jméno některého z mých předků.“

O pár dní později jsme od ní dostali další e-mail: „Ještě jednou děkuji za zaslanou knihu, kterou jsem netrpělivě přečetla a stále v ní listuji. Musím říct, že jsem se velmi pobavila tou verzí kronikáře Václava Matouška o cikánech a Romech. Maminčin nevlastní bratr (měli stejnou matku) se jmenoval Karel Rom a já jsem si jako malá holka stále prohlížela jeho fotku a nechápala jsem, proč je o tolik tmavší, než maminka (zemřel, než jsem se narodila). Nedávno jsem i myslela na to, jestli to příjmení nemá něco společného s původem. S manželem jsme se tomu smáli, a teď si přečtu ve Vaší knize tohle. Tak jsme se nasmáli ještě víc!

Děda strýce Karla se jmenoval Vojtěch Rom a narodil se v roce 1863 v Nepomuku č. 5. Jeho bratr Josef narozený v roce 1860 figuruje na seznamu ve Vaší knize. Jejich otec se jmenoval Jan Rom a byl chalupník a cvokař z Nepomuku (jako jeho otec Václav).

Příští týden se chystám na výlet do Rožmitálu a moc se těším, ze všeho nejdřív ale navštívím Cvokařské muzeum.“

A vskutku, týden na to jsme paní Sauerovou uvítali v muzeu. A druhý den přišla i s manželem znovu. Příjemný zážitek.

Strýc Heleny Sauerové Karel Rom z Nepomuku v roce 1930 ve vycházkové vojenské uniformě

Matriční zápis svatby Jana Roma z Nepomuku a Barbory Vitákové z Chraštic z roku 1857

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode