V Lázu je ukryta pozoruhodná sbírka starého nářadí

30.01.2023 00:42

V polovině listopadu zaujala čtenáře zpráva o pamětní medaili spolku Příbramští betlemáři, která byla vyražena v nákladu pouhých padesáti kusů a věnována Vánocům 2022 a Novému roku 2023 v Rožmitále pod Třemšínem.

Iniciátorem a autorem medaile byl Ján Chvalník z Lázu, renesanční osobnost, která je duší numismatické a řezbářské tvorby na Příbramsku.

V roce 1971 začal fárat v uranových dolech a pod zemí zůstal až do odchodu do důchodu. Náročnou práci střídal se zájmem o medailérství a dřevořezbu. 

Jeho zásluhou vybudovali Příbramští betlemáři rozsáhlou sbírku historických a současných betlémů, která už byla k vidění na desítkách míst doma i v zahraničí. Dodnes je ve spolku činný jako starosta a umně propojuje jeho činnost s aktivitami příbramské pobočky České numismatické společnosti, pro niž vypracoval desítky návrhů na pamětní medaile.

Doma v Lázu má v dílně další radůstku, která mu obohacuje život: soukromou výstavu Kouzlo starého nářadí. Rád přivítá každého návštěvníka, ale jen po předchozí domluvě na telefonu 603 173 768 nebo e-mailem na adrese janchvalnik@seznam.cz.

Nářadí pana Chvalníka přitahovalo už od dětství. Obdivoval tesaře, truhláře, kováře či výrobce šindelů. Na výstavce je zastoupeno zejména nářadí a nástroje pro práci s dřevem, tedy pily, sekery, nebozezy nebo vrtačky na ruční pohon. Tady si člověk uvědomí, jak zruční byli naši předci, jakou dřevěnou krásu, kterou obdivujeme na zámcích a v kostelích, dokázali vyrobit s tímto jednoduchým nářadím.

Vydejte se do Lázu, mezi Příbramí a Rožmitálem. Ján Chvalník vás rád přivítá a o své sbírce popovídá.

Ján Chvalník a jeho výstavka Kouzlo starého nářadí

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode