V minulosti působil ve Starém Rožmitále Všeodborový spolek Budoucnost - 1/2

03.04.2019 05:18

Při shromažďování podkladů pro knihu Cvokaři byla v pozůstalosti cvokaře a cvokařského podnikatele Josefa Kulovaného z č. p. 74 v Luhu (dnešní Cvokařské muzeum) nalezena pokladní kniha Všeodborového*) spolku Budoucnost.

Spolek byl ve Starém Rožmitále založen 1. dubna 1909, tedy před 110 lety, a Kulovaný v něm dělal jednatele. Jaká byla činnost spolku? Přestože stanovy se nedochovaly, lze ze zápisů v pokladní knize a také v knize členů dovodit, že hlavním účelem byla vzájemná výpomoc v nouzi a vzdělávání. Spolek měl hned zpočátku svoji knihovnu, stejně jako starorožmitálský spolek dobrovolných hasičů. (Obecní knihovna byla ve Starém Rožmitále zřízena až na základě zákona z roku 1919, který stanovil všem obcím povinnost založit veřejnou knihovnu na „doplnění a prohloubení vzdělanosti všech vrstev obyvatelstva“.)

Největší položky ve výdajích byly za knihy, kuplety a časopisy, za vázání knih (hlavně u Vojtěcha Zíba) a za obrazy (patrně reprodukce), příspěvky na pohřby, podpory a půjčky členům, příspěvek na c. a k. rakouský válečný fond pro vdovy a sirotky po padlých v letech 1916 – 1918 a příspěvky na sirotky po padlých legionářích.

Z pokladní knihy se dozvídáme i konkrétní výdaje, například z prvních dvou let činnosti: Na začátku se musely vytisknout stanovy, pořídit razítko, poštovní známky, papíry a kancelářské potřeby. Truhláři Antonínu Kopeckému spolek zaplatil za zhotovení skříně na knihy a obchodníku Marcelu Vachatovi za svázání knih a časopisů.

Na pohřeb Františku Svatoňovi byl pořízen věnec, po dvou korunách spolek přispěl Vojtěchu Kalovi a Františku Fousovi na vojnu a tři koruny věnoval Františku Kusbachovi jako podporu v nemoci. V nouzi byli po čtyřech korunách podpořeni Josef Šmíd, Václav Sadílek, Nikodem Trčka, Jan Kučera a František Svatopolský.

Dokončení zítra.

*) dnes bychom řekli všeoborový

Snímek cvokařů pořízený někdy kolem roku 1910 před domkem č. p. 13 Josefa Šmída v Luhu ve Starém Rožmitále

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode