V pátek nás čeká Mikuláš, v sobotu Lucifer

29.11.2016 07:33

AKTUALIZOVÁNO v 11.30 hod.

Svátek svatého Mikuláše se blíží a s ním i příslušné lidové oslavy. Ty se v průběhu času hodně změnily: Dřívější potulné nevyzpytatelné skupinky v sestavě Mikuláš, anděl a čerti téměř vymizely, v domácnostech je nahradily pozvané slušně se chovající partičky, zatímco na ulicích se prohání řvoucí bandy čertů a „civilů“, vzájemně po sobě metající bouchací kuličky. Ale i pouliční řádění, jak se zdá, ztratilo svoje kouzlo a prosazuje se organizovaný obecní Mikulášský výstup.

Hospůdka U splavu pořádá letos pro občany Starého Rožmitálu (ale i pro jiné) oslavu Mikuláše poněkud v předstihu, a to už v pátek 2. prosince v 19 hodin. Je to proto, že celé představení zajišťuje 12 – 15 lidí včetně členů divadelního spolku a místního Skauta, takže shodnout se na termínu v této nabité době nebylo vůbec snadné.

Zcela jistě se ošidíte, když tuto akci, kterou má pod patronací Miloslav Pešta, nenavštívíte. Ideální by bylo, kdybyste zavolali nejpozději do 1. prosince na číslo 737 635 669 a tím si jednak zajistili pro svoji ratolest dárek a jednak se případně konkrétně domluvili, co byste si přáli, aby Mikuláš diskrétně (pochvalu či pokárání) v rozhovoru s vaším dítětem použil. A rozhodně přijďte včas.

To ale není ve Starém Rožmitále všechno!

O den později, v sobotu 3. prosince, pořádá pro děti jiná skupina nadšenců tradiční akci nazvanou Pekelné zúčtování s Mikulášem, v níž bude mít hlavní roli strašný Lucifer. Čertovské řádění začne v 18 hodin u házenkářského hřiště.

 

Snímky Vlasty Schwagmeierové jsou z minulých Pekelných zúčtování

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode