Vánoční strom už je na svém místě

22.11.2021 00:01

Parta chlapů s jednou dívčinou se včera přičinila o to, že Starý Rožmitál bude mít opět na návsi vánoční strom. Jeho nakládání v lese se ovšem neobešlo bez komplikací. Statní Staroměšťáci kmen nakládali na valník s takovou vehemencí, že, ehm, mu ulomili špičku. Malý chirurgicko-kosmetický zákrok ale jistě vadu na kráse opraví a nikdo nic nepozná.

Ostatně i vloni se stejné lidumilné partě přihodila nepříjemnost, když chtěla sama - bez pomoci techniky - strom vztyčit. Strom byl tak vysoký, že to prostě nešlo a situaci zachraňovaly technické služby.

Tradice žárovkami ozdobených stromů ve Starém Rožmitále má začátek v roce 2014. Byl to tehdy nápad mladých hasičů a za vánoční jehličnan posloužil smrk rostoucí vedle pomníku. O tři zimy později však byl v rámci revitalizace podříznut a od tohoto roku musí Staroměšťáci do lesa. Počínaje rokem 2017 má tedy vánoční strom stanoviště vedle sezení na okraji parkoviště.

A ještě jedna zajímavost ze Staráku: Před 25 lety, tedy v roce 1996, vévodila rožmitálskému náměstí mohutná douglaska, kterou městu věnoval ze své zahrady Josef Zemek ze Starého Rožmitálu. Byla tak vysoká a široká, že na osvětlení nestačily ani žárovky.

Foto: Dominik Pazderník

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode