Včera jsme měli posvícení

21.10.2013 13:31

Bez většího halasu jsme v neděli 20. října 2013 prožili starorožmitálské posvícení. Sice jsme potkali pár jedinců, kteří z města nesli zakoupenou husu, ale jinak nic. Ani nám nikdo nenabídl posvícenské koláčky!

Ale bývávalo vše jinak.

Posvícení se kdysi slavilo ve výroční den posvěcení kostela. Jelikož kostelů bylo v rakousko-uherské říši spousta, a v onen slavný den se v místě slavnosti nepracovalo, vydal císař Josef II. roku 1786 nařízení, že se bude po celé zemi slavit posvícení (a tedy nepracovat) jednotně, a to říjnovou neděli po svátku svatého Havla (odtud tzv. Havelské posvícení). A tak je tomu dosud i ve Starém Rožmitále, kde u farního kostela není ani datum posvěcení známo.

Ke svátkům nezbytně patřily malé koláčky vykrajované skleničkou s různým mazáním, a také tzv. křehotiny. Pekla je však pouze svobodná děvčata a posílala svým tanečníkům. Křehotiny byly z velmi drahého máslového či lineckého těsta, přesto se i chudé dívky snažily na ně našetřit a alespoň jedinou upéct. Vykrajovaly se speciální formou a zdobily bílou cukrovou polevou, barevným hráškem, holubičkami a růžičkami z cukrové hmoty. Oběd o posvícení byl slavný. Nejčastěji se podávala pečená husa, kromě ní vepřová pečeně s knedlíkem a zelím, řízky, často slepice nebo pečený králík. Celou neděli bylo pod farním kostelem pár prodejních stánků jako o pouti. Ta ostatně byla letos ve Starém Rožmitále 15. září, že?

Křehotiny. Foto. Apetit online.cz.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode