Včerejší přednáška o Gangloffovi způsobila poprask

22.11.2019 04:14

Senzační zprávu si nechal kurátor Podbrdského muzea Mgr. Rudolf Šimek až na konec své včerejší přednášky o Gangloffově šindelce. Původně ji neměl vůbec v připravených papírech, a proto byla pro třicítku posluchačů o to překvapivější.

To, že v rožmitálském muzeu probíhá až do konce ledna unikátní výstava o lesmistru a vynálezci Karlu D. Gangloffovi, je dobře známo. Zcela neznámou je ovšem informace, že se muzeum několik let snažilo u nás i v zahraničí dopátrat nejznámějšího Gangloffova vynálezu – jeho originální šindelky. Proto si nakonec nechalo pro výstavu zhotovit podle dobových výkresů přesnou funkční repliku.

A podívejme! Před dvěma týdny zazvonil na stole Rudolfa Šimka telefon, v němž se měkkou slovenštinou ozval pán, že takovou původní Gangloffovu šindelku, na níž dělal on i jeho otecko, má a že ji Rožmitálu přenechá. Slovo dalo slovo a za pár dnů se pracovníci muzea vydají na Slovensko pro vzácný poklad, který bude ozdobou výstavy a muzejních sbírek.

Tahle vzácná šindelka se bude za pár dní stěhovat ze Slovenska do Rožmitálu

Hned první verze Gangloffova stroje na výrobu šindelů získala v roce 1866 zlatou medaili na lesnické a zemědělské výstavě ve Vídni

Na výstavě jsou šindele ze Starého Rožmitálu

O včerejší přednášku byl velký zájem

 

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode