Vedoucí svou duchapřítomností zabránili nejhoršímu

06.07.2019 07:09

Při čtení zpráv o průběhu rozsáhlého požáru tábora U Dědka musí každý ocenit fakt, že všech třicet dětí SDH Starý Rožmitál přežilo katastrofální oheň bez úhony. Je jistě paradoxem, že červený kohout řádil právě na soustředění hasičů, i když malých a mladých.

Ještě větším paradoxem ovšem je, že oheň v kuchyni vzplál zrovna v době, kdy ve vedlejší jídelně profesionální hasič děti zasvěcoval do tajů hasičského řemesla. Byl to on, který se s ostatními dospělými snažil také plameny zlikvidovat. Když však bylo jasné, že oheň bude mít během pár desítek vteřin navrch, začali vedoucí duchapřítomně děti okamžitě vyhánět ven.

Převážně dřevěný objekt, za desítky let napuštěný mnoha nátěry, vzplál jako vatra. Děti začaly samozřejmě zmatkovat a snažily se vrátit pro odložené mobily či jiné věci. Tady se ukázala rozhodnost vedoucích, kteří donutili všechny děti nechat mobily tam, kde byly a utíkat co nejdál do lesa.

Z dostatečné vzdálenosti pak všichni pozorovali hrůzné divadlo, které jim nezkrotný živel připravil. Shořelo vše, co měla staroměstská hasičátka na svém soustředění: nové hadice a veškeré příslušenství k nim, potraviny, povlečení, peníze, osobní věci, klíčky od automobilů, poškozené byly i samotné automobily…

Rozsáhlý oheň, k němuž byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu a jenž se rozšířil i do lesa a ohrožoval stanovou osadu, přijelo přemoci na padesát hasičů, kteří k němu dopravovali vodu z roželovského rybníka. 

Starostka spádové obce Hvožďany Markéta Balková přijela okamžitě na místo a organizovala pomoc obětem požáru i zasahujícím hasičům. Postarala se o přísun tekutin i stravy a děti operativně umístila do Klubového centra ve Hvožďanech, kde se o ně dbal psycholog.

Starorožmitálské děti budou mít jistě zážitek na celý život. A právě životy jim zachránila duchapřítomnost a obětavost jejich vedoucích.

 

Snímky pořízené před budovou, která lehla popelem, a v ní den před požárem. Foto: Facebook.

 

Foto z likvidace požáru: www.pribram.cz



 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode