Velkopáteční poklad se přeci jen objevil, ale je u něj otazník

16.04.2022 10:08

Zatím nemáme povědomost o tom, že by někdo v noci na dnešek přinesl z Třemšína tři zlaté šíny, víme už ale, že poklady se v noci na Velký pátek neotevírají jenom na známém brdském vrcholu.

Dnes nám do redakce přinesl stálý čtenář unikátní, patrně stříbrnou brož, kterou na dnešek v noci doma nečekaně našel a doposud o ní neměl ani povědomí. Vzhledem k tomu, že hodně šikovný stříbrník na ní vyvedl siluetu starorožmitálského kostela, alej a tehdy první domek v aleji a ozdobil ji ornamenty, tak jak se to dělávalo před válkou (myslíme před 2. světovou válkou), lze předpokládat, že patřila některé obyvatelce Starého Rožmitálu a vyhotovena byla někdy v 30. letech minulého století.

Další nápovědou při hledání dávné majitelky je zcela určitě monogram M. K. vyrytý v pravém horním rohu. Tenkrát se na Rožmitálsku na K vyskytovala příjmení Kulovaný, Kala, Karfiol, Kašpárek, Kodat, Kolešovský, Kořán, Kotrbatý, Kresl, Kříž, Kučera, Kusbach a Květoň. I kdyby dotyčná obdarovaná stříbrný šperk dostala za svobodna či jako nevěsta, lze pořád předpokládat, že stále mohla mít příjmení na K, neboť lidé se v rožmitálském údolí vdávali a ženili především mezi sebou. Pokud jde o křestní jméno, mohla by to být Marie, Milena, Milada, Matylda, Marcela, Magdaléna, Marta nebo také Mahulena. Schválně - které jméno bývalo kdysi nejoblíbenější?

Takže velkopáteční poklad je na světě, ale nevíme, která šťastná žena bývala jeho majitelkou. Dozvíme se to někdy?

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode