Venkovskou turistiku podpoří tři nové značky

04.01.2017 03:30

Svaz venkovské turistiky a agroturistiky zavádí tři nové značky, které mají pomoci zpropagovat mezi turisty ubytování, program a zážitky na českém venkově. Jde o značky Dovolená na farmě, cílenou na agroturistiku, Dovolená na venkově, určenou pro venkovskou turistiku, a o Zážitkový program na venkově.

Poslední zmíněná je určena pro poskytovatele služeb, kteří nenabízejí ubytování, ale pravidelný program, například prohlídku farmy, zážitkový areál a podobně. Značky Dovolená na farmě a Dovolená na venkově jsou spojeny s takzvaným certifikovaným ubytováním. To je nový systém, který chce Svaz venkovské turistiky a agroturistiky spustit od tohoto měsíce. Půjde o zavedení čtyř tříd ubytování v soukromí, které budou odlišeny jednou až čtyřmi hvězdičkami.

„Nechtěli jsme uvést nový složitý systém certifikace, proto model využívá už existující systémy hodnocení ubytování, nejvíc jsme se inspirovali v Německu. Ubytování budou prověřovat nezávislí hodnotitelé, kteří si objekt projdou a na základě stanovených standardů přidělí příslušný počet hvězdiček,“ uvedla ke konci minulého roku předsedkyně svazu Zdenka Nosková. Na přípravě certifikace se podílelo Fórum cestovního ruchu a Asociace turistických informačních center, certifikaci podpořilo i Ministerstvo pro místní rozvoj.

Cílem značky Dovolená na farmě je seznámit turisty s provozováním zemědělství, a to přímo u provozovatele ubytovacího zařízení. Dovolená na venkově pak je určena těm venkovským podnikatelům, kteří nemají přímo zemědělskou usedlost, ale přesto místnímu zemědělství pomáhají, například prodejem jejich výrobků.

Turistika na venkově, to je také turistika v Brdech a na Rožmitálsku. Naši podnikatelé se jistě rádi do systému zapojí. Vždyť by měl přinést užitek jim i našemu kraji.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode