Více o kafi s chladičem

14.12.2019 05:05

V naší zprávě o zahájení zkušebního provozu ve starorožmitálské hospůdce U náhonu (viz https://www.staryrozmital.cz/news/generalka-u-splavu-dopadla-na-vybornou/) zaujala některé čtenáře informace o speciálním starorožmitálském drinku – kafi s chladičem. Nutno podotknout, že to není jen specialita hospůdky U náhonu či dřívější U splavu, ale každopádně je to v obci hodně desetiletí tradiční společenské pití. Proč společenské? Jelikož většinou je objednává jeden štamgast pro všechny u stolu, i když si pak každý platí to svoje.

Na velkou oblibu (a spotřebu) mleté kávy a tuzemského rumu reagovala i současná šenkýřka, která podstatně snížila cenu, aby turek s chladičem byl přístupný každému plnoletému. A ještě vysvětlení proč právě chladič. Štamprle rumu totiž horkou kávu natolik zchladí, že se dá ihned pít. A jakou má nápoj chuť? Kdo má rád vánoční cukroví, tvrdí že po vanilkových rohlíčcích, kdo mlsá celoročně, tak říká, že po rumových pralinkách.

Vysloveně staráckou specialitou je však tzv. Mirdovo finta, při níž se prázdná sklenička od panáku zavěsí na lžičku ponořenou v kávě, aby i poslední kapka rumu sklouzla do hrnku.

A proč se říká Mirdovo finta, a ne správně Mirdova finta? Jelikož dřív se tak na Rožmitálsku mluvilo a staří lidé ještě mluví – Frantovo kalhoty, Blažkovo  sklenice, Jindřichovo počítač atd. To už je ale jiné povídání ...

Původní nápojový lístek ...

... a současný

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode