Vláda schválila návrh zákona o zrušení VVÚ Brdy

20.11.2013 12:58

Jak před chvílí informovala Česká tisková kancelář, vláda v demisi dnes 20. listopadu 2013 schválila návrh zákona o zrušení vojenského újezdu Brdy a zmenšení ostatních výcvikových prostorů. Zákon bude ještě muset projednat parlament. ČSSD je proti zrušení brdského výcvikového prostoru, stínový ministr Jan Hamáček požaduje místo něj rušení újezdu Boletice.

Zrušení vojenského újezdu v Brdech prosazuje armáda z úsporných důvodů. Podle náčelníka generálního štábu Petra Pavla je vojenský prostor ve středních Čechách sice největší, ale plocha využitelná pro výcvik vojska je malá. Jedním z Hamáčkových argumentů proti rušení újezdu je obava z toho, že bude následně zrušena dělostřelecká posádka v Jincích. Podle Pavla ale jednotka stejně po většinu roku cvičí v jiných újezdech. "Držet vojenský výcvikový prostor jen kvůli jednomu útvaru s 24 hlavněmi je skutečně neefektivní," řekl dnes v České televizi Pavel.

Podrobnější informace k této kauze bude zveřejňovat Příbramský deník i jeho internetová verze na: https://pribramsky.denik.cz/

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode