Vlčava je poslední roky klidná, ale...

18.11.2016 06:10

Vlčava. To bylo další velké téma sezení s osadním výborem U splavu 11. listopadu. Po zkušenostech s velkou vodou v letech 1980, 2002 a 2006 si občané na říčku dávají setsakramentský pozor a jsou hákliví na jakýkoli náznak eventuálního problému při vyšším průtoku vody.

Přestože Vlčava poslední tři roky připomíná spíše louku, starousedlíci dobře vědí, co dokáže natropit (viz naše reportáž https://www.staryrozmital.cz/dalsi-serialy/zivot-s-vlcavou/ ).

Proto na sobotním zasedání zazněl požadavek na opětné vybagrování koryta především od mostu výše k Ruslandu a odstranění naklánějících se stromů z břehů od mostu po proudu směrem k Podzámeckému rybníku. Oba zádrhely nahánějí občanům husí kůži.

Stačí totiž, aby se podemlel svah, jeden či více vzrostlých stromů spadlo do vody, na ně se navrstvily větve, listí a bahno a máme hned přehradu pomalu jak na Slapech. Logicky se pak přívaly vody pohrnou Luhem.

Občané by také rádi od odpovědných činitelů slyšeli, jak se kontrolují rybníky nad Starým Rožmitálem, jak jsou udržovány hráze a stavidla.

(Stav vody ve Vlčavě a počasí v Rožmitále můžete sledovat ať jste kdekoli na https://www.staryrozmital.cz/pocasi-a-stav-vody-on-line/ ).

 

Bagrování Vlčavy v roce 2011 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode