Vlčava předstihla Vltavu

09.10.2014 07:58

Pozorný chodec si jistě všiml, jak se v Luhu za mostem změnilo koryto Vlčavy. Technické služby Rožmitálu nelenily a vyslyšely dlouhé a hlasité volání lidí bydlících v blízkosti říčky a v minulém týdnu zlikvidovaly několikaleté nánosy. Zároveň byl snad po třiceti letech ukrojen pravý břeh a dostal tak tvář, kterou měl kdysi. Vlčava se tím podstatě rozšířila a dosáhla šířky, jež nemá po několika kilometrech od pramenu ani Vltava.

Obyvatelé Starého Rožmitálu, kterým Vlčava permanentně hrozí povodní, si tedy trochu oddychli. Vybagrovaných osmdesát metrů je sice dobrých, ale bohužel každý ví, že problém leží především v ústí do Podzámeckého rybníku a pak v rybníku samotném.

Vlčavě a rybníku jsme už na začátku roku věnovali osmnáctidílný seriál, v němž jsme popisovali radosti a starosti, které nám voda přináší (https://www.staryrozmital.cz/serial-zivot-s-vlcavou/ ). Věřme jen, že velká voda ještě dlouho neudeří.

Takhle vypadala Vlčava při pohledu z mostu ještě 29. září 2014.

Pak si v ní dala dostaveníčko technika.

A první říjnové dny už vypadala zcela jinak.

V tyto dny byl vypuštěný Podzámecký rybník. Na snímcích lze vidět duny a tuny štěrku a písku při ústí Vlčavy do rybníka i zanesený samotný rybník.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode