Vody teklo hodně, ale zdaleka ne nejvíc

18.07.2021 11:45

Prudký liják a nasycená půda po předchozích deštích nenechaly leckterého Rožmitalana v noci v klidu. Ve Starém Rožmitále Vlčava vystoupala od včerejšího večera do tří hodin ráno na čtyřnásobek normálního průtoku a v 5.39 hod. kulminovala na 136 cm. Stále tedy zbývalo 13 cm do dosažení třetího (nejvyššího) stupně ohrožení. Teď už hladina pomalu klesá.

Nebezpečí ovšem zůstává: pod mostem naplaveniny větví a zachycených předmětů, mezi mostem a Podzámeckým rybníkem stále nezlikvidovaná ulomená obrovská větev po vichřici 29. června patřící pražskému arcibiskupství (i když o ní ví), která kdyby zatarasila potok, tak je Luh pod vodou, a také nakloněná vrba na levém břehu, který je částí pozemku v soukromém vlastnictví táhnoucímu se už od Rybovy ulice.

Když pomineme katastrofální povodeň v roce 2002 a méně katastrofální o čtyři roky později, měli jsme v posledních letech ve Starém Rožmitále už víc vody než v noci na dnešek.

Den před Štědrým dnem v roce 2012 při teplotě 9°C rychle tál na svazích Brd sníh a do toho celý den pršelo. Vlčava dosáhla už v 8 hodin večer 3. povodňového stupně a vydržela na něm až do 24. prosince do pěti ráno. Tenkrát bylo s podivem, že situace nikoho moc nevzrušovala. Lidé byli patrně zabráni do balení dárků a zdobení vánočních stromků.

Obdobná situace se opakovala ani ne za půl roku - 1. června 2013, kdy po dlouhotrvajícím dešti byl ve 20 hodin dokonce 3. stupeň překročen, lidé se shlukovali na mostě a přeparkovávali auta na vyvýšená místa. Vysoká hladina a prudký proud vydržel Vlčavě až do dopoledne druhého dne. Jistě není bez zajímavosti, že velká voda se do Starého Rožmitálu vkrádá zásadně v noci.

"Arcibiskupská" větev

Vrba hrozící zřícením do potoka a na protilehlou budovu. Všechny snímky z 18. července dopoledne

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode