Vranka a mihule pod ochranou

12.12.2015 06:10

Vyhlášením Chráněné krajinné oblasti Brdy 1. ledna 2016 se mimo jiné posílí ochrana vzácných rostlin a živočichů. Týká se to i jižní části oblasti, kde jsou dosud přírodní parky Třemšín a Brdy. Je to oblast, která se tak tak dotýká i katastru Starého Rožmitálu.

Předmětem ochrany se totiž stává i Kotelský potok nebo-li horní část Vlčavy, která protéká i Luhem. Část nivy Kotelského potoka, jak je název zanesen v materiálu CHKO, bude prohlášena evropskou významnou lokalitou s chráněnými rostlinami kosatcem sibiřským, masožravou rosnatkou okrouhlolistou a jednokvítkem velekvětým. Takže, dávejme si setsakramentský pozor těmto rostlinkám ublížit. Míst, kde rostou, je už v republice opravdu málo.

Vody Vlčavy brázdí rovněž dva živočichové, na něž se také vztahuje nejvyšší stupeň ochrany. Jsou to vranka obecná a mihule potoční, Když si vzpomeneme, že ještě před pár desítkami let jsme považovali vranku za nepoživatelný plevel a hojně ji chytali i ve Starém Rožmitále, tak už by tomu jeden nevěřil. Takže vranku i mihuli hezky vracet do vody!

O horním toku Vlčavy od Starého Rožmitálu až po prameny v Getsemance jsme publikovali v roce 2013 na pokračování fotoreportáž, kterou si teď můžete vcelku prohlédnout vlevo na liště Další seriály.

Vranka obecná. Foto: skola.nepise.cz

Mihule potoční. Foto: prirodnikrasy.blog.cz

Kosatec sibiřský. Foto: botanika.wendys.cz

Rosnatka okrouhlolistá. Foto: naturfoto.cz

Jednokvítek velkokvětý. Foto: sumavainfo.cz

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode