Vojenský újezd Brdy sněmovnou zrušen

12.12.2014 10:25

AKTUALIZOVÁNO v 10.49, 11.00, 11.11 a 11.28 hod.

Dnes 12. prosince 2014 probíhá v Poslanecké sněmovně už od deváté hodiny ranní proces třetího čtení a následného schválení či neschválení vládního návrhu zákona na zrušení vojenského újezdu Brdy a stanovení hranic ostatních vojenských újezdů. Jak se dalo očekávat, strhla se mezi poslanci, nehledě na jejich politickou příslušnost, verbální přestřelka, která  po desáté hodině vyvrcholila žádostí předsedů poslaneckých klubů o půlhodinovou přestávku na jednání.

V rámci faktických poznámek vystoupil i náš poslanec Ing. Josef Vondrášek, který zopakoval dotaz na ministra Stropnického, který dodnes zůstal nezodpovězen a také jej ministr nezodpověděl ani při dnešním závěrečném slově, kdy reagoval na připomínky poslanců. Vondrášek marně urgoval odpověď na svoji otázku, kolik platí armáda nájem v ostatních vojenských újezdech (Brdy vlastněné státem má samozřejmě zadarmo). Rovněž podpořil návrh předsedy Poslanecké sněmovny Hamáčka, aby byl VÚ Brdy vyjmut z projednávaného zákona a seznámil poslance a členy vlády s odmítavým stanoviskem starostů středočeských obcí (kromě Příbrami, jejíž nová vládnoucí garnitura změnila stanovisko města o 180 stupňů).

Z jednání poslanců přineseme aktuálně další zpravodajství.

Příbramský deník před pár minutami zveřejnil otevřený dopis starostů obcí Plzeňského kraje a města Příbramě, jímž apelují na poslance, aby zrušení VÚ Brdy schválili. Viz: https://pribramsky.denik.cz/zpravy_region/pribramsky-starosta-spolu-s-dalsimi-kolegy-pise-poslancum-kvuli-brdum-20141212.html

Po třičtvrtěhodinové přestávce na jednání klubů nejdříve sněmovna hlasovala, zda vrátit zákon do druhého čtení. Návrh byl zamítnut. Pro hlasovalo 68 poslanců, proti jich bylo 76.

V 11.08 hodin bylo rozhodnuto. Zákon byl za přítomnosti 176 poslanců přijat. Návrh podpořilo 99 poslanců, proti bylo 45. VÚ Brdy, i když v pozdějším termínu, bude zrušen. Podle slibu vlády by dnem jeho zrušení měla být ihned vyhlášena CHKO. Zákon nyní bude mít pokračování v Senátu.

Televizní kanál ČT24 zařazuje dnes 12. prosince od 13.35 hodin aktuálně do vysílání besedu s Františkem Pojerem z Agentury ochrany přírody a krajiny na téma: Brdy místo vojenského újezdu CHKO?

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode