VÚ Brdy: Ministr Stropnický překvapil

25.09.2014 17:48

Při projednávání programu 17. schůze Poslanecké sněmovny ve středu 24. září 2014 ráno vystoupil hned jako první ministr obrany Martin Stropnický s překvapivým prohlášením, že žádá, aby z pořadu jednání byl stažen vládní návrh zákona o zrušení vojenského újezdu Brdy.

Jeho stručné vystoupení bylo o to pikantnější, že ještě před týdnem při druhém čtení navrhovaného zákona, jej z plna hrdla obhajoval. O jednání sněmovny minulý týden si můžete v Novinkách přečíst naši zprávu, kterou jsme zveřejnili 20. září 2014 pod názvem Josef Vondrášek interpeloval ministra Stropnického.

Takže navrhovaný zákon nebude při současném jednání sněmovny projednán ve třetím čtení a nemůže být tedy o něm ani hlasováno. I kdyby byl přijat, není už možné, aby nabyl účinnosti prvním dnem 2015, ale nejdříve 1. lednem roku následujícího.

Co vedlo ministra Stropnického ke stažení svého návrhu zákona z projednávání sněmovnou? O tom se lze nyní jen dohadovat. Částečné vysvětlení nám může dát zpráva ČTK, která byla včera zveřejněna a z níž citujeme:

„Zrušení brdského vojenského újezdu je poměrně kontroverzní záležitost. Sněmovna by měla v závěrečném kole rozhodovat i o pozměňovacím návrhu předsedy dolní komory Jana Hamáčka (ČSSD), aby byl pro armádu zachován.

Proti rušení újezdu Brdy vystupuje Středočeský kraj. Hamáček, jenž z regionu pochází, označil už minulý týden za nešťastné, že Sněmovna projednává věc, jež je proti vůli jednoho z klíčových hráčů. Předlohu naopak podporuje Plzeňský kraj, kterému má část území rovněž připadnout.

Středočeši pochybují o tom, že bude včas dokončena pyrotechnická očista území, a obávají se developerské činnosti a znečištění vodních zdrojů. Armáda ale tvrdí, že újezd bude zbaven munice do konce roku 2017 tak, jak to stanoví plán. Ochrana přírody má být zaručena tím, že den po zrušení újezdu bude v Brdech vyhlášena chráněná krajinná oblast.“

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode