Výstavba kanalizace byla jen jako

01.04.2024 00:12

Indiskrecí pracovníka historického ústavu ČSAV teprve teď vyšlo najevo, že výstavba kanalizace ve Starém Rožmitále v roce 2010 byla jen zástěrkou pro důkladný archeologický průzkum, který by jinak sám o sobě neměl šanci na schválení.

Už tehdy obyvatelé rozkopané obce pojali podezření, že kanalizatéři budou všechno možné, jen ne odborníci na kanalizaci. Vždyť třeba tvrdili, že voda teče do kopce nebo se několikrát dokázali trefit do elektrického vedení. O nich byl ostatně i kritický pořad Reportéři v České televizi.

A co vlastně utajení archeologové objevili?

V Železné ulici to bylo několik rezavých předmětů z doby železné, v Cvokařské ulici spousta cvočků a hřebíků a na Nábřeží Bartoloměje Sadílka robotní patentky. Zklamání přinesly také výkopy v Rybově ulici, která vydala jen několik rybích koster z druhohorního moře.

Největší naděje na významné nálezy vkládali archeologové do Aleje Johanky z Rožmitálu. Tady se měly nalézt důkazy pro tvrzení vlámských historiků, že belgický král je potomkem Lvů z Rožmitálu. (viz níže výstřižek z renomovaného časopisu Živá historie, leden-únor 2024).

Podle pracovníka ČSAV, který jako chlapec jezdil na pionýrský tábor k Sobenskému rybníku, a jenž celou věc prozradil, se nic nenašlo. A to dokonce ani o tři roky později, kdy se dělaly v aleji dodatečné výkopy, opět údajně pro kanalizaci.

To málo, co se ve Starém Rožmitále nalezlo, teď zpracovávají badatelé Podbrdského muzea.

Železná ulice vydala jen pár nálezů z doby železné

Zklamaní archeologové v Aleji Johanky,...

...kde měli nalézt důkazy o rožmitálském původu belgického krále

 

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode