Vzpomínka na Kateřinu

27.11.2014 18:07

Na dnešní den připadá padesátileté výročí taneční zábavy na Kateřinu, kterou v sobotu 27. listopadu 1964 pořádala v hospodě u Petráňů požární jednota (dnes Sbor dobrovolných hasičů) ve Starém Rožmitále.

Proč na Kateřinu? 25. listopadu, tedy na Kateřinu, dostávaly kdysi děvečky mzdu a mohly také přejít k jinému zaměstnavateli. Tento den oslavovaly zábavou, kterou si samy nejen organizovaly, ale měly i právo si volit tanečníky.

A proč píšeme zrovna o této zábavě? Vždyť staroměstští hasiči si v minulosti vydělávali na svoji činnost zábavami po celý rok. Jen na konci listopadu roku 1964 například zorganizovali druhý den po Kateřinské zábavě ještě dětské šibřinky a večer maškarní ples!

Taneční zábava na Kateřinu totiž skončila jako jedna z mála akcí starožmitálských hasičů fiaskem. Prodělek byl dokonce tak velký, že si Josef Mora (č.p. 81), který ve sboru dělal pokladníka nepřetržitě od roku 1946, posteskl, že tak malou tržbu ještě nezaznamenal.

Od června roku 1965 pak hasiči zkoušeli pořádat každý týden odpolední čaje. Konaly se však jen jednou. Šenkýř totiž onemocněl a zavřel hospodu.

A ještě dvě poznámky:

Za prvé: Tato zprávička je zpracována podle knihy 120 let Sboru dobrovolných hasičů ve Starém Rožmitále, jejíž poslední výtisky jsou ještě k dostání v prodejně Drogerie-knihy na rožmitálském náměstí.

Za druhé: Nejbližší zábavou, kterou hasiči ze Starého Rožmitálu budou pořádat, je 24. ledna 2015 tradiční ples ve Společenském centru.

Záběry z plesu staroměstských hasičů letos v lednu

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode