Začne vycházet seriál o cvokařích ve Valle di Ledro

02.09.2016 04:56

Stejně jako na Rožmitálsku, tak i na několika dalších místech v rakousko-uherské monarchii kovali cvokaři cvočky pro vojenská bagančata. Na hranici s tehdejší Itálií tomu tak bylo v údolí jezera Ledro, pár kilometrů západně od Lago di Garda. Obec Pré jeden veřtat zrekonstruovala a jednou měsíčně vždy jednu hodinu zde „ultimi - poslední“ cvokaři ukazují turistům zaniklé řemeslo.

S námi Valle di Ledro spojuje nejen stejná ruční výroba cvočků, ale i společná historie. V roce 1915 bylo odtud vystěhováno před blížící se frontou do Čech tři tisíce lidí, m.j. na Příbramsko. Některé rodiny podle spisovatele R. R. Hofmeistera žili i v Rožmitále. Z několika zamýšlených týdnů násilného odsunu, se nakonec staly tři roky. Slovní spojení „esodo in Boemia“ dodnes vyvolává u obyvatel údolí silné emoce. Češi je tenkrát přijali velmi hezky a oni do teď s radostí přijímají Čechy.

Osudům cvokařů v trentinském Valle di Ledro ve srovnání s údělem cvokařů na Rožmitálsku je věnován devítidílný seriál, který začneme zveřejňovat 5. září.

Šerky "posledních" cvokařů z údolí Valle di Ledro ve Cvokařském muzeu ve Starém Rožmitále

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode