Zákon o církevních restitucích lze v případě VÚ Brdy obejít – 1/2

31.01.2015 06:41

21. ledna 2015 jsme ve zprávě nazvané „Arcibiskupství pražské chce ještě víc“ psali, že je veřejným tajemstvím, že církev chce zpátky lesy v bývalém vojenském újezdu Brdy. A přitom – to už podotýkáme teď – lze podle zákona vracet jen majetky, které byly zabaveny po 25. únoru 1948. Pro někoho je zákon zákonem a pro jiného nezávazným papírem. Každý totiž ví, že majetek Arcibiskupství pražského byl zestátněn už za první republiky! A co navíc: Za nevydaný bývalý majetek dostává přece církev miliardovou paušální náhradu!

O náročných nárocích pražské arcidiecéze v Brdech zevrubně informoval páteční (30. ledna 2015) deník Právo.

Vojenské újezdy byly z restitucí zákonem vyňaty“, píše deník a pokračuje: „Jak nyní Právo zjistilo, vydání části brdských lesů je přesto ve hře, protože Státní pozemkový úřad (SPÚ) nároky pražského arcibiskupství a Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze přes původní nesouhlas ministerstva obrany stále posuzuje. Katolické církvi svitla naděje, že brdské lesy budou moci být vydány, neboť se zrušením újezdu tato překážka padne.“

Ptáte se, jak je to možné? Čtěte dál.

„Pozemkový úřad je nyní zahlcen tisícovkami žádostí a není jisté, zda stihne rozhodnout do konce letošního roku, tedy v době, kdy újezd ještě bude existovat. Pokud by se však verdikt protáhl až přes 1. leden 2016, církev by na brdské lesy podle všeho dosáhla.“

Jak víme, újezd má podle zákona, který před pár dny podepsal prezident, zaniknout k 1. lednu 2016 a ještě týž den má být nahrazen chráněnou krajinnou oblastí.

„Podle ministerstva obrany původně patřila církvi pětina brdského újezdu. Z celkových 26 tisíc hektarů lesa bylo církevních pět tisíc. Většina tohoto majetku byla ale zestátněna či vyměněna již za první republiky.

Církev předloni požádala na základě restitučního zákona o pozemky, které byly konfiskovány až po Únoru 1948. Podle ministerstva jde o pozemky v katastrálním území Buková, Věšín, Nepomuk, Záběhlá, Kolvín, Hořice, Chynín, Borovno, Míšov a Číčov.“ Podle ekonoma pražského arcibiskupství Karla Štíchy, který také „dozoroval“ z pozice arcidiecéze zámek v Rožmitále (a vůbec je mistr v získávání lukrativních majetků pro církev a zbavování se neziskových nemovitostí), jde o pozemky „nevelkého rozsahu“, tedy o několik hektarů.

„Ministerstvo obrany všechny tyto církevní nároky odmítlo“, pokračuje Právo, „stejně jako žádosti na vrácení majetku v ostatních vojenských újezdech.

„Hlavním důvodem je to, že podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi nelze vydat majetek, který se nachází na území vojenského újezdu. Zastáváme názor, že při určování výše finanční kompenzace církvím bral stát v potaz i tuto skutečnost,“ řekl Právu mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Pražské arcibiskupství i kapitula se proti obraně loni ve správním řízení odvolaly k SPÚ. Podle mluvčí úřadu Moniky Machtové k rozhodnutí ještě nedošlo.

Každopádně pozemkový úřad i Lesy ČR se shodují v tom, že pokud budou posuzovat žádosti v momentu, kdy bude vojenský újezd fakticky zrušen, tedy 1. ledna 2016, bude možné nemovitosti vydat."

Ejhle, v zákoně byla umně zapracována díra, aby šel obejít! Nechme ale pokračovat redaktora Práva:

„Podmínky pro vydávání nemovitostí se posuzují v okamžiku vydávání této věci,“ řekla Právu Machtová. Sama církev přitom předpokládala, že stát bude posuzovat žádosti podle stavu, kdy byly podány, tedy v době existence újezdu.

„Pokud bude stát uplatňovat jiný výklad, pak by nám pozemky ve zrušeném vojenském újezdu vydány být měly,“ poznamenal Štícha. Zda se bude arcibiskupství o pozemky v Brdech soudit, Štícha zatím nechce odhadovat. „Zatím je to předčasné, nejdříve o tom musí rozhodnout pozemkový úřad,“ dodal.“

Dokončení zítra.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode