Zámek ožije už koncem léta

03.04.2004 17:40

3.4.2004    Příbramský deník   

 

Výraznou dominantou Rožmitálu je zámek. Bohužel, jeho brány jsou veřejnosti zavřené. Jen vandalové a zloději si sem najdou cestičku. Podaří se majiteli, kterým je společnost Trinity Coop zámek zpřístupnit?

Rožmitál - Žádná doba ani režim rožmitálskému zámku nebyly nikterak příznivě nakloněny. Církev ho dostala zpátky v roce 1998 sepsáním darovací smlouvy mezi městem a církví. Podařilo se společně opravit hlavní věž, posléze i staticky zajistit malý palác. Rozestavěn byl správcovský domek.

Přestávky mezi jednotlivými stavebními etapami však byly příliš zdlouhavé a objekt byl ponechán na pospas zlodějům a vandalům.

V roce 2001 Arcibiskupství pražské převedlo objekt na společnost Trinity Coop. Tu založila církev společně ze zahraničním partnerem kvůli zlepšení podmínek pro financování a následné využití zámku. Církev má dvacetiprocentní podíl ve společnosti, zbývajících 80 procent vlastní Američan Roderick Marshall. 

"Církev do společnosti vložila majetek v hodnotě zhruba šesti milionů, což je soudní odhad zámku," přiblížil společnost Trinity Coop její jednatel Pavel Havlas. Poznamenal, že opravy zámku jsou závislé na státních dotacích a grantech, ale i na penězích R. Marshalla.

"Pan Marshall nemá rozhodně zájem se z Ameriky nastěhovat do zámku, ani tady po okolí rajtovat koně," vysvětlil jednatel. Jeho ctižádostí je prý objekt opravit, aby sloužil i veřejnosti.

V současné době pokračují práce na dostavbě správcovského domku. Ten má být dokončen v květnu a společnost bude hledat rodinu, která se do něho nastěhuje. "Do doby, než tu bude někdo bydlet, nemá smysl pokračovat," poznamenal jednatel. Někteří lidé si podle něj udělali z objektu výhodné stavebniny. Naposledy zmizela okna z věže, před časem umělohmotné a měděné svody na dešďovou vodu. Rodina se může stěhovat už v létě. Bydlení bude zadarmo. Zhruba v částce odpovídající nájmu bude správci bydlícímu v domku náležet plat za hlídání.

Pavel Havlas upozornil, že nic nebrání tomu, aby v Gryspekově paláci byla expozice mapující cestu Lva z Rožmitálu na konec světa, jak si představuje místní kulturní komise. V příštím roce bude zpřístupněna věž, odkud je krásný výhled na město a okolí. Koncem tohoto léta, až zmizí nepořádek z nádvoří, dostanou tu prostor k vystoupení například místní ochotníci, hudebníci a další spolky. 

"Dovedu si tady pod širým nebem představit divadlo, hudební nebo jinou produkci. Některá akce se tu může proměnit v tradici. Něco podobného, jako byla vloni korunovace Johanky z Rožmitálu," uvedl Havlas. Postupně, odhadem do pěti až deseti let, hodlá Trinity Coop dát zámek do takového stavu, aby byl ve větším rozsahu přístupný veřejnosti. Společnost slibuje, že kromě oprav za účelem zpřístupnění věže, už letos, ale především v příštím roce, hodlá pokračovat v renovaci malého paláce. Původně byl zámek postaven jako hrad a byl obehnán vodním příkopem. Proto mezi velkorysé projekty náleží i obnovení padacího mostu. Vpravo od vstupní brány z náměstí bude malá rekreační zóna se stromy, keři a lavičkami. Tam bude částečně odkryt vodní příkop, aby bylo patrné, jak to tu vypadalo v minulosti.

Na otázku, proč společnost do oprav prozatím mnoho peněz neinvestovala, uvedl Pavel Havlas: "Za prvé kvůli zlodějům a vandalům. Za další jako noví majitelé máme tříletou blokaci na veškeré státní dotace a granty. V příštím roce už můžeme žádat o příspěvek. Myslím si, že velká naděje je i u některých fondů Evropské unie, pokud přijdeme se zajímavým projektem."

Text k fotografii: Jednatel společnosti Trinity Coop Pavel Havlas, která vlastní rožmitálský zámek, slibuje, že objekt bude, sloužit především veřejnosti.


 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode