Zámek už stál majitele na pokutách milion

24.05.2016 03:03

Od roku 1998, kdy předalo město rožmitálský zámek církvi, která jej pak postoupila americkému podnikateli Rodericku Marshallovi a slovenské podnikatelce Zuzaně Mruškovičové, nedali majitelé do jeho nejnutnějších oprav ani korunu. A to se jedná o mimořádně cennou státem chráněnou památku.

Jak je patrné z přehledu, který jsme se pokusili sestavit, dávají vlastníci zámku peníze raději do pokut – i když se jim brání – než do záchrany zámku. Jaká škoda!

Už v roce 2009 udělili památkáři firmě Trinity Coop pokutu 30 tisíc za nečinnost, která byla zaplacena až po pěti letech. Ani tato pokuta ale majitele nepřiměla k záchranným pracím na památce, a tak když se zřítila stodola a poté nejstarší část zámku z doby Lvů, bývalý pivovar, vystavil odbor Památkové péče MÚ v Příbrami majitelům účet ve výši 800 tisíc. Trinity Coop se sice odvolala ke středočeskému krajskému úřadu, ale neuspěla a pokutu vloni v září musela zaplatit.

To ale není všechno. Pokuty rozdává také stavební odboru Městského úřadu v Rožmitále p. Tř. V červnu 2013, kdy se snesla k zemi stodola, vyměřil majiteli pokutu 35 tisíc korun. Jenže Trinity Coop se odvolala, protože stodola údajně není její, neboť v darovací smlouvě města z roku 1998 je řeč pouze o zámku a ne o nějaké stodole. Takže, přestože stála na pozemku zámku, Trinity Coop spor vyhrála a pokutu nemusela zaplatit.  Druhou ve výši 80 tisíc korun za spadlý pivovar už zaplatit musela. Tady o tom nebyla žádná diskuze.

A do třetice se činil i finanční úřad. Ten v roce 2014 vyměřil majiteli zámku pokutu 40 tisíc za neplacení daně.

Takže suma sumárum: Majitel rožmitálského zámku už na pokutách zaplatil téměř milion korun. Za takovou částku už by se dalo na zámku ledacos opravit, že?

A ještě poznámka: Památkáři i stavební odbor mohou vyměřovat pokuty pouze do výše uvedené v památkovém, resp. stavebním zákoně. Proto ty rozdíly. A stavební odbor může pokutovat pouze tehdy, je-li ohroženo veřejné prostranství, kdežto památkový úřad tehdy, je-li ohrožena samotná památka. Věřme, že obě instituce se budou ve vyměření, i vyšších pokut, nadále činit.

Za stavební úřad v Rožmitále slíbil mnohem tvrdší postup starosta Josef Vondrášek už po zřícení stodoly před třemi lety. A památkářům už také dochází trpělivost. Tak uvidíme, co bude dál.


 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode