Zámek v Rožmitále dál chátrá

29.02.2008 18:38

29.2.2008    Mladá fronta DNES   

 

O památku se její majitel nestará. Město požádalo o pomoc ministerstvo kultury, ani to nemůže nic dělat

Rožmitál pod Třemšínem - Jednou z dominant Rožmitálu pod Třemšínem je zámek ze 13. století. V současné době však toto podbrdské město spíše hyzdí. Staticky je objekt sice zajištěn, ale nikdo jej neopravuje ani neudržuje, a tak zámecké budovy rychle chátrají.

„Zámek je v čím dál horším stavu, ale město nemůže nic dělat, protože není v jeho majetku. Majitelem je pražská společnost  Trinity Coop. Z této situace máme pocit, že v našem státě neexistují žádné páky, které by donutily majitele kulturní památky, aby ji udržoval,“ posteskl si rožmitálský starosta Josef Vondrášek.

Naposledy byly na zámku kanceláře a byty Státních lesů, předtím byl správním střediskem arcibiskupského velkostatku. Bydleli v něm správci statku a při svých cestách na Rožmitálsko zde byli ubytováni i arcibiskupové. „Současný stav zámku mě velice mrzí, v letech 1951 až 1974 jsme v něm totiž bydleli. V některých bytech byla cenná kachlová kamna a také krb z červeného mramoru. To vše ale vzalo za své zahájením velikášských oprav v roce 1975,“ posteskl si obyvatel Rožmitálu Hubert Hoyer.

Ještě po roce 1989 se zámek začal opravovat, ale na důkladnější rekonstrukci neměl stát dost peněz. Chtěl jej tedy prodat, ale všechny pokusy ztroskotaly. Nakonec byl vrácen církvi, která následně téměř sedmdesát procent zámku prodala soukromému podnikateli. „Zámek je uzavřený, přístupné je pouze nádvoří během každoročních červnových oslav Dne s královnou Johankou,“ uvedl rožmitálský starosta. Radnice se už pokoušela situaci řešit i přes ministerstvo kultury, ovšem stát nemůže do soukromého majetku investovat, pokud ho o pomoc nepožádá vlastník.

Další chátrání objektu se snažili odvrátit i obyvatelé města sepsáním petice. Ta byla zaslána majitelům zámku, ministerstvu kultury i Národnímu památkovému ústavu v Praze, ale k žádnému výsledku nevedla.

„Pevně věřím, že se zámek dočká celkové opravy a zpřístupnění alespoň některých částí. Bylo by také dobré, kdyby krásné prostory mohly být využity k pořádání kulturních akcí,“ poznamenal Hubert Hoyer. Náklady by však byly obrovské, podle deset let starého projektu by si vyžádaly 300 milionů korun.

Ani na opakované dotazy MF DNES ohledně budoucnosti rožmitálského zámku jednatel Trinity Coop Pavel Havlas nereagoval.

Kamenný vodní hrad založil Oldřich z rodu Buziců ve 13. století. Postupně se na něm vystřídalo několik pánů, mezi nejvýznamnější patřil Jaroslav Lev, který stál v čele pověstné diplomatické cesty popsané cestopisu Z Čech až na konec světa. V 16. století byl rožmitálský hrad přestavěn na pohodlný zámek. Ten nebyl nikdy přístupný veřejnosti.



 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode