Zámek volá o pomoc

17.07.2017 10:54

Se zámkem je to v současnosti ještě horší než jsme si mysleli. Rodina Ing. Pavla Juřici se totiž ze správcovského domku už před půl rokem v zimě odstěhovala, neboť komunikace s majiteli zámku byla veškerá žádná.

Juřicovi se do rekonstruovaného domku na jihozápadní straně mohutného objektu nastěhovali v roce 2002. Tehdy byl ještě jednatelem majitele, firmy Trinity Coop, Ing. Pavel Havlas (jeho vyjádření k zámku viz https://www.staryrozmital.cz/news/do-stejne-reky-dvakrat-nevstoupis1/). Ten byl nejen přesvědčeným zastáncem vizí pana Marshalla, ale snažil se je – ovšem bez úspěchu – převést ve skutečnost. Bez peněz to totiž nejde.

V roce 2010 pan Marshall odjel dobývat kovy do Rwandy, a tím skončily v Rožmitále jeho, i když pofiderní, aktivity, a se správcem, jenž plnil i roli hlídače, se přestal úplně bavit a zámek nechal na pospas osudu.

(O panu Rodericku Marshallovi si přečtěte na https://www.staryrozmital.cz/news/kdo-je-roderick-marshall/)

Juřicovi se tedy odstěhovali a rožmitálský zámek začíná připomínat onen zámek v pohádce o Šípkové Růžence. Dříve díky správci trochu vypadalo aspoň zatravněné nádvoří, kde bylo i pár záhonků se zeleninou, teď je ale všude býlí, na rozpadlém zdivu se uchycují náletové dřeviny a zámek začíná pomalu ale jistě zarůstat. 

Najde se rytíř, který jedinečnou historickou památku, kde se komnatami určitě ještě prochází duch královny Johanky, zachrání? Nebo snad pan Marshall nikdy zámek neprodá či nedaruje?

Zámek na snímku pořízeném před pár dny. Nebe v okně vlevo je teď vidět místo propadlé střechy


 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode