Zámku bude pomáhat spolek Rožmitálský zámek

02.03.2019 22:29

Do spolkového rejstříku vedeného u Městského soudu v Praze byl 6. února 2019 zapsán spolek Rožmitálský zámek z. s., jehož předsedkyní se stala Kristýna Machová (44) z Prahy. Co si dal nový spolek do vínku?

Jak už sám název napovídá, chce pečovat o zámek a přilehlý park a tím přispět k zachování našeho kulturního dědictví. Konkrétně to například znamená, že bude vyvíjet poradní a pomocnou pracovní činnost, například formou brigád, při správě zámku. V objektu bude organizovat kulturní, umělecké a vzdělávací akce pro veřejnost a bude pomáhat při získávání dotací, sponzorských darů a při komerčním využití zámku, například filmaři. V neposlední řadě bude prostředníkem mezi majitelem, veřejností a médii.

Naskýtá se otázka, zda neztratil Czech National Trust o rožmitálský zámek zájem. Ředitelka trustu Eva Heyd a členka výboru nového spolku vysvětlila, že spolek nebude nahrazovat aktivity CNT a zámek zůstane i nadále jedním z pilotních projektů trustu. Trust totiž přeci jen má větší možnosti zámek prosazovat na celostátní, ba dokonce mezinárodní úrovni.

A tak se vtírá hned druhá otázka, co na to majitel zámku Trinity Coop. Jak máme zprávy z důvěryhodných pramenů, jednatelka firmy a pětinová majitelka zámku Ing. Zuzana Mruškovičová má na stavebním i společenském povznesení zámku velký zájem a snaží se být v rámci svých možností činnosti spolku i trustu nápomocná. Čtyřpětinový vlastník Dr. Roderick Marshall je však dlouhodobě v Bostonu, a jak už asi je u něho zvykem, zámek ho v podstatě nezajímá.

A tak se vnucuje třetí otázka, která zní: Chtějí majitelé vůbec zámek prodat? Tuto záhadu jsme už několikrát na webu nadhodili a dodnes z ní nejsme moudří. Údajně jedná o prodeji pan Marshall v USA. Pravdou každopádně je, že ve veřejném prostoru žádná nabídka neexistuje. Snad tedy Trinity Coop spoléhá na důvěrná jednání.

V této souvislosti se vkrádá další otázka. Kolik by zámek nového majitele stál? Oficiální odpověď neexistuje, podle dobrozdání historiků by současní vlastníci mohli požadovat plus minus 20 milionů korun. Rožmitálský zámek totiž není jen souborem kamenů, cihel, malty a šindelů. Má svoji nezaměnitelnou historii: Možná, že se zde narodila česká královna Johana, určitě se tady procházeli ostatní příslušníci rodu Lvů z Rožmitálu, za třicetileté války odolával obléhání katolické šlechty, do zámku si chodil pro nespravedlivá pokárání Jakub Jan Ryba atd. atd. Zámek má tudíž svůj příběh, story, a za to se dnes platí.

S další otázkou se ale vraťme k nově založenému spolku Rožmitálský zámek. Co letos chystá? Brigády dobrovolníků, při nichž hodně pomáhá svými režijními pracovníky a stroji město, a také akce pro veřejnost.

Už vloni na podzim zjistili noví správci, že je od minulé zimy popraskané topení a voda ve správcovském domku, což se muselo neprodleně opravit. Kromě kácení náletových dřevin, vyklízení suti a dalších drobnějších prací, bude letos kupříkladu potřebné zabezpečit trosky pivovaru a vyčerpat vodu ze zatopených podzemních prostor například pod věží.

Spolek hodlá vytipovat bezpečnou prohlídkovou trasu především Gryspekovým palácem a na věž. Na zámku a na nádvoří se budou konat koncerty, v létě kino pod otevřeným nebem a v přízemí bude zřízeno bistro. Jasné datum (15. června) už má tradiční středověká slavnost královny Johany, která se tentokrát ještě více přesune do prostor zámku.

Inu, řeknete si, to je všechno dobré, ale tím se neřeší základní problém: Zabezpečení zámku tak, aby už dále nechátral a nedocházelo k jeho devastaci, která už trvá přes dvacet let.

Jak to vypadá, bude to běh na dlouhou trať. Ale řekněme si upřímně: Co je lepší -  mít zdevastovaný, zabedněný a návštěvníkům zapovězený objekt uprostřed města, nebo, sice pomalu a s málo penězi opravovaný, ale domácím a turistům přístupný zámek? Odpověď je snad jasná. Můžeme ještě cynicky dodat, že jsou zpřístupněny mnohem větší zříceniny a návštěvníci už s tím předem počítají a do památek se jen hrnou.

Hlavní brána do zámku od náměstí

Reakce na tento článek:

Vážený pane Jirásku,

ráda bych reagovala na článek uveřejněný na webu staryrozmital.cz ze dne 2.3.2019 s názvem Rožmitálskému zámku bude pomáhat spolek Rožmitálský zámek.

Děkujeme za uveřejnění informací o založení spolku. Ráda bych některé informace upřesnila.

Spolek Rožmitálský zámek z.s. (RZ z.s.) byl založen jako místní organizace, která zaštiťuje již probíhající aktivity celé řady lidí, kteří zámku věnovali a věnují svůj čas a energii. V tomto smyslu se tedy nejedná o novou organizaci per se - pouze usazuje již probíhající a naplánované aktivity do právního rámce. Spolek funguje v přímé kooperaci s Czech National Trust (CNT), který organizačně upřednostňuje spolupráci s místními dobrovolnickými spolky.

Aktivity CNT a  RZ z.s. probíhají s vědomím Trinity Coop s.r.o. a s její součinností. Tato součinnost je samozřejmě nezbytně nutná pro jednání s různými institucemi, např. památkovým odborem MÚ Příbram. Zde je potřeba dodat, že společnost Trinity Coop logicky jedná prostřednictvím jednatele firmy. Možné spekulace nad tím, jestli většinového podílníka společnosti jeho obchodní majetek zajímá či ne, jsou v tomto směru zavádějící, neboť je o aktivitách informován a uděluje k nim souhlas.

Z vašeho dlouhodobého zájmu o situaci se zámkem je zcela zřejmé, že Vám i nám jde o tu stejnou věc, tj. o záchranu Rožmitálského zámku a jeho uplatnění v životě města. V tomto kontextu se domnívám, že všichni zúčastnění, a to včetně Trinity Coop, se o toto v posledním roce dle svých nejlepších možností snažíme.

Přejme si, aby naše vzájemné snahy vydržely a přinášely kýžené výsledky.

Kristýna Machová

Rožmitálský zámek z.s.

3.3.2019 v Rožmitále pod Třemšínem

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode