Zamyšlení nad poslední sezonou a rozhovor s Petrem Melicharem

20.07.2012 22:43

V polovině července 2012 jsme požádali trenéra a hráče národní házené TJ Spartak Rožmitál Petra Melichara o pár informací chvíli před tím, než s ostatními hráči absolvoval letní fotbálek na tréninkovém hřišti u Vlčavy ve Starém Rožmitále.

Lehký letní trénink současného družstva TJ Spartak Rožmitál 20. července 2012 na hřišti ve Starém Rožmitále.

Ještě než mu dáme slovo, zrekapitulujme si právě skončenou sezonu Západočeského oblastního přeboru ročníku 2011 / 2012. Jak už jsme uvedli dříve, naši skončili celkově na třetím místě za prvním Sokolem Záluží, který postoupil do 2. ligy, a druhými Kyšicemi. Čelo tabulky po skončení soutěže vypadalo takto:

l. Záluží                      20        17        1          2          385:325           35

2. Kyšice A                  20        13        2          5          420:364           28

3. Rožmitál                 20        13        1          6          380:313           27

Se čtyřbodovou ztrátou skončily na čtvrtém místě Litice. (Tabulka převzata z www.nhrozmital.cz)

Zopakujme si ještě výsledky jarní části, do které jsme po podzimu nastupovali z druhého místa v tabulce, jen dva body za prvním Záluží:

Blovice A – Rožmitál              10:13

Záluží – Rožmitál                   16:11

Rožmitál – Litice                    15:11

Rožmitál – Příchovice B          21:8

Přeštice – Rožmitál                17:16

Rožmitál – Nezvěstice B         15:15

Stupno – Rožmitál                  24:28

Rožmitál – Nýřany B               26:16

Kyšice A – Rožmitál                20:16

Rožmitál – Ejpovice B            14:3

„Závěrečné postavení v tabulce odpovídá našim kvalitám“, hodnotí uplynulý ročník Petr Melichar. „Chtěli jsme bojovat o postup, ale důležité zápasy se slabšími soupeři jsme nezvládli. Tady jsme ztráceli body. Zbytečnými prohrami jsme mužstvu Záluží věnovali takový náskok, že už bez problémů soutěž vyhrálo“

Doplňme Petra, že patrně nejvíc naše hráče mrzí ztracený bod na domácím hřišti s Nezvěsticemi, když ještě v poločase jsme vedli o dva góly. Navíc soupeř vyrovnal brankou z trestného hodu po skončení časomíry. Dva body jsme zbytečně ztratili na hřišti v Přešticích, kdy soupeř zápas v posledních třech minutách otočil ve svůj prospěch. Že jsme měli zbytečný výpadek, o tom svědčí i fakt, že Přeštičtí skončili v tabulce na třetím místě od konce. Pořadím v tabulce také zamíchaly skrečované západy Plzně - Újezda B.

„O druhou ligu, kterou jsme si tady okusili v sezoně 2008 / 2009, budeme samozřejmě v nastávající soutěži znovu usilovat, chceme se dostat v tabulce přeboru co nejvýše a snad i postoupit. Před čtyřmi roky, když jsme si 2. ligu vybojovali, tak jsme zápasy v oblastním přeboru o gól o dva vyhrávali. Ve 2. lize tomu bylo naopak. Těsně jsme prohrávali, což nás stálo sestup zpátky do přeboru. Kdybychom se ve 2. lize udrželi hned první rok, bylo by to o něčem jiném. Podle mého názoru je těžší se do 2. ligy dostat než se v ní udržet.“

Co kádr mužstva? A co zázemí při eventuálním postupu do vyšší soutěže?

„V kádru teď máme 15 hráčů. Mladí hráči, které trénoval Dušan Sadílek skončili, a tak kdo měl chuť přešel k nám, do mužstva dospělých. Nakonec u nás zůstali jen dva. V trénincích si zahrají, v mistrovských zápasech už méně, neboť je to pro ně veliký skok a národní házená je tvrdý sport. Pokud jde o zázemí, 2. liga vyžaduje jiný povrch než máme my: umělý trávník nebo tartan. Dá se ale na nějaký čas získat výjimka. Záluží, které teď postoupilo, hraje na písku a výjimku zatím na rok dostalo.“

Jak hodnotíte domácí diváky? Nechodí jich na utkání málo?

„S diváky to u nás na starorožmitálském plácku vůbec není špatné. Kromě místních na utkání docházejí i fandové z města. Dá se dokonce říci, že u nás je proti jiným místům, kde hrajeme, nadprůměrná návštěva“, končí rozhovor Petr Melichar.

Zápal mužstva bojovat o postup do vyšší soutěže a vynikající divácká kulisa, to potěší. Ostatně národní házená má ve Starém Rožmitále tradici od roku 1930! Přejme našim sportovcům, aby v příští sezoně neměli ani jeden smolný zápas, a aby hráli sobě i nám pro radost.

První družstvo české házené DTJ (Dělnické tělocvičné jednoty) Starý Rožmitál v roce 1930: sedící zleva K. Kala, A. Pazderník a K. Fous, za nimi v pokleku  K. Chloupek, stojící zleva: F. Homulka, V. Kala, R. Šourek a předseda DTJ F. Fous.

Současné družstvo.

Stojící zleva: Josef Zemek, Marek Hejra, Pavel Blažek, Jiří Stoklasa, Miroslav Leiterman, Jiří Vondrášek, Jiří Pičman a Dušan Sadílek.

Sedící zleva: Jakub Pazderník, David Franěk, Zdeněk Sadílek, Petr Šourek, Roman Stöckl, Emanuel Trefný a Petr Melichar.

 

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode