NOVINKY

20.02.2017 04:50

Historický jídelníček a tradiční rožmitálské recepty -3/9

Ještě na přelomu 19. a 20. století byly ke snídani běžné polévky. Často to byla zelnice, to je polévka z kyselého zelí a k ní většinou brambory na loupačku nebo nebo tzv. nakyslá bílá, to je mléčná polévka, kterou se zalil na talíři nakrájený chleba či ještě zahuštěná smetanou. Od počátku...
19.02.2017 04:11

Vyndá někdo peníze ze štrozoku?

Tak už jsme se v polovině loňského roku radovali, že obě starorožmitálská strašidla v podobě bývalého kulturního domu a Podkostelního mlýna konečně změní majitele a tím i odloží strašidelný kabát. Ale ouvej! S mlýnem to dopadlo dobře. Nový vlastník se dal hezky od střechy do oprav....
17.02.2017 06:01

Staremurozmitalu.cz je pět let

Zítra tomu bude pět let, co jsme spustili tento zpravodajský web, jenž slouží především k informování veřejnosti o novinkách kolem Cvokařského muzea ve Starém Rožmitále. Zároveň však přináší zajímavé zprávy z dění v této městské části Rožmitálu pod Třemšínem. Těší nás, že si...
16.02.2017 06:32

V nové výpravné knize je také Cvokařské muzeum

AKTUALIZOVÁNO 21. února Olomoucké nakladatelství Agentura Rubico s.r.o. vydalo v lednu barevnou publikaci s názvem Stará řemesla. Fotograf Ing. Jaroslav Kocourek a publicista Marek Podhorský v knize vyprávějí o 18 zaniklých či téměř zaniklých řemeslech a mezi nimi i o...
15.02.2017 02:41

Když hráli Rangers a byli jsme v televizi

Zrovna dnes, ale před 25 lety se konal hasičský ples ve zvelebeném a v té době již restituovaném kulturním domě ve Starém Rožmitále. 15. února 1992 bylo plno sněhu a k tomu ještě mráz. V sále nabitém k prasknutí to ale tenkrát nikomu nevadilo. Vždyť vyhrávali Rangers a na...
14.02.2017 03:18

Krov mlýna prochází rozsáhlou opravou

Se zájmem a také s napětím pozorují obyvatelé Starého Rožmitálu rekonstrukci Podkostelního mlýna. I v letošních mrazech pracují dělníci na generální opravě nosné konstrukce střechy, kde musí dost často vyměňovat krokve i celé trámy. Oprava mlýna tedy zdárně pokračuje. Foto Petr Jirásek
13.02.2017 07:33

Historický jídelníček a tradiční rožmitálské recepty -2/9

Velice rozšířeným pokrmem ve Starém Rožmitále byly a stále jsou  liťáky (bramboráky) a báč. Základem bramboráků jsou syrové strouhané brambory s trochou mouky, vejci, okořeněné majoránkou a česnekem. Ve větších hospodářstvích se liťáky smažily na sádle, drobní zemědělci a cvokaři pekli...
12.02.2017 04:39

Venku pomalu lépe než doma

Na první jarní utkání našich národních házenkářů ve 2. lize se sice půjdeme podívat až v květnu (viz: https://www.staryrozmital.cz/kalendar-akci/ ), jistě ale neuškodí si připomenout, jak hráli na podzim. Zveřejňujeme tedy dvě tabulky po podzimní části, jedna ukazuje, jak si naši počínali doma...
10.02.2017 06:59

Znají Rožmitalané rožmitálské nářečí?- 2/2

Včera jsme se seznámili s třicítkou výrazů, které běžně používali ve své mluvě naši předci. Teď se podíváme na „rožmitálskou“ gramatiku, kterou už popsal Václav Matoušek před 90 lety: Aby se odstranily dvě sykavky, říkalo se bej sebe místo bez sebe nebo proj za nás místo pros za nás. Místo e...
09.02.2017 04:33

Znají Rožmitalané rožmitálské nářečí?- 1/2

V rožmitálské kotlině existuje zvláštní dialekt, jenž v některých případech má sice rysy plzeňského nářečí, ale mnohdy si vytvořil svá vlastní slova či koncovky. Mládež už sice takhle mluvit neuslyšíme, ale staří lidé si ještě určitě na nějaká zvláštní slova vzpomenou. Vždyť tím...

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode